2014-es pedagógusnapi kitüntetések Szombathelyen

2014.05.30. 15:22

Névsor és indoklások.

Pénteken délután a Bartók Teremben kiosztották Szombathely város pedagógusnapi kitüntetéseit, melyeket Puskás Tivadar polgármester adott át.

Az idén az alábbiak részesültek elismerésben.

„Szombathely Oktatásügyének Segítéséért-díj” adományozható annak az oktató-nevelő munkát segítő, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozónak, aki hosszabb időn át hozzájárult a pedagógiai munka eredményességéhez.

E kitüntetést kapták:

1. Babócs Ibolya a Dési Huber István Általános Iskola iskolatitkára

2. Csorba Éva Csilla a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium iskolatitkára

3. Horváth Jánosné a Szombathelyi Napsugár Óvoda dajkája

4. Káhlné Tali Katalin a Szombathelyi Köznevelési GAMESZ pénztárosa               

5. Sarlós Lászlóné az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola ügyviteli dolgozója

A „Kiemelkedő pedagógusmunkáért-díj” adományozható annak a pedagógusnak és oktatónak, aki a gyermekek harmonikus személyiség-formálásában több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett.

A „Kiemelkedő pedagógusmunkáért-díj” II. fokozatát kapták:

1. Dénes Gabriella a Szombathelyi Kőrösi Csoma Sándor Óvoda óvodapedagógusa

2. Jánny Vincéné a Szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója

3. Kocsisné Körmendi Klára a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára

4. Molnár Tamás Mihály a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára

5. Nagy Gabriella a Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola tanára

6. Szabó Györgyné a Szombathelyi Donászy Magda Óvoda óvodapedagógusa

7. Szalai János Csaba a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskola tanára

8. Szopkóné Vargyas Lilla a Szombathelyi Mocorgó Óvoda óvodapedagógusa

A „Kiemelkedő pedagógusmunkáért-díj” I. fokozatát kapták:

1. Balogh Józsefné az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskola tanítója

2. Fülöp Istvánné a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese

3. Horváth Jánosné a Szombathelyi Mesevár Óvoda óvodapedagógusa

4. Kolonits Lászlóné  a Szombathelyi Vadvirág Óvoda óvodavezetője

5. Kovácsné Sümegh Stefánia a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára

6. Mórné Tóth Gabriella a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese

7. Szalainé Kozma Katalin az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Nyitra Utcai Általános Iskola tanítója

8. Varga Jenő a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola (Puskás) tanára

„Szombathely Oktatásügyéért-díj” adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város oktatásügyének fejlődését.

A díjat kapta:

1. Engler Zsolt    a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója

Indoklás:

1994-ben a Miskolci Egyetemen mérnöktanári képesítést szerzett, amit 1998-ban a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán kibővített matematika szakkal.

1998-tól 2007-ig a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium tanára, majd igazgatója.

2003-ban megszerezte a közoktatás vezetői és pedagógus szakvizsgát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

2010-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemen okleveles pedagógia tanári képesítést szerzett.

2007. augusztus 01-től dr. Veres András megyéspüspök felkérésére a szombathelyi Püspöki Általános Iskola igazgatója, majd 2008. szeptember 01-től az összevont Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Kollégium igazgatója.

Magas szakmai, pedagógusi és vezetői tudással vezeti az intézményt. Kezdeményezésével és támogatásával sok pályázaton vesz részt az intézmény, melynek eredményeképpen mindegyik tagintézmény folyamatosan fejlődött. 2012 szeptemberétől kezdeményezésére bővült az intézmény a nyolc osztályos gimnáziumi képzéssel.

Igazgató úr mind szakmailag, mind emberileg meghatározó egyéniség az oktató-nevelő munkában.  Az összevont intézmény vezetőjeként és tanáraként bizonyságot ad szakmai rátermettségéről. Nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozottsággal bíró személyisége nagy hatással van kollégáira, a diákokra és a szülők közösségére egyaránt.

2. Horváth Béláné Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Egészségügyi és Közszolgálati Osztály Köznevelési Iroda munkatársa

Indoklás:

1974-ben szerzett diplomát a Soproni Óvónőképző Intézetben. Tanulmányai befejeztével a szombathelyi Szűrcsapó Óvoda nevelőtestületének alapító tagjaként kezdte pályafutását. Bemutató foglakozások, szakmai megmérettetés jellemezte a pályakezdő éveit. Fiatalon került a Nádasdy Ferenc utcai Óvoda élére, ahol a csoportmunka mellett a vezetői feladatok is új kihívást jelentettek számára. Az Óvoda megszüntetése után 1983-ban kapta az újabb felkérést az akkori Martos Flóra úti /mai nevén Vadvirág Óvoda/ Óvoda vezetésére.

Nem csak saját óvodájának vezető, irányító személyisége volt, hanem szívesen vállalt feladatokat a város szakmai életében is. Szakmai hozzáértését, a szakma iránti elkötelezettségét, gyakorlati tapasztalatát huszonöt évig Szombathely Város óvodavezetői munkaközösségének meghatározó tagjaként is kamatoztatta.

Tudatosan képezte magát, folyamatos önképzés, szakmai nyitottság, megújulás jellemezte. Pedagógus pályafutása alatt számos továbbképzésen gyarapította tudását, felkészültségét.

2004-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett. 2013-tól közoktatási szakértőként is tevékenykedik.

2010 - 2011 között Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási Bizottságának tagjaként képviselte, segítette a városban működő óvodák munkáját.

2011 októberében felkérést kapott, hogy szakmai felkészültségét, vezetői tapasztalatait, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Köznevelési Iroda munkatársaként hasznosítsa. Mai napig az önkormányzat által fenntartott óvodák és a köznevelési intézmények feladatait koordinálja, segíti.

Hivatásának tekinti a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolását, segítését.

Munkáját minden feladatkörében az embertisztelet, az empátia, igényesség, szakszerűség, pontosság jellemezte és jellemzi.

3. Véghné Busics Hilda a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium igazgatója

Indoklás:

1984-ben Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen szerezte matematika-földrajz szakos egyetemi diplomáját. 6 évig Szegeden élt és dolgozott, majd 1990-től 1999-ig szülőfaluja, Horvátzsidány Általános Művelődési Központjának igazgatójaként óvodát, általános iskolát és művelődési házat irányít, eközben általános iskolásokat tanít. Volt gimnáziumi osztályfőnökének a kérésére jött a Premontrei Gimnáziumba 1999. augusztus 1-jétől, igazgatóhelyettesnek. Ezt a feladatot 2007 júliusáig látja el, majd 2007 augusztusától napjainkig a gimnázium igazgatója.

Folyamatosan képzi magát, követendő példát mutatva ezzel tantestületének.

1996-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatási vezető szakvizsgát szerez, majd 1999-ben az akkori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán felsőfokú oktatási informatikusként végez. 2002-ben szakértői szakirányú pedagógusként, 2003-ban vizsgaelnök szakirányú pedagógusként szakvizsgázik, mindkét képzést a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzi. Érettségi vizsgaelnök és köznevelési szakértő, mindegyik területen számos feladatot vállalt már. Rendkívüli munkabírású, emberséges, minden erejét és szakmai-vezetői kvalitását a közösség szolgálatába állító igazgató. Egymondatos mottója pedig a következő lehetne: „Ma a maximumot, holnap pedig annál is többet.”

Vezetése alatt fellendült az intézményen belüli, valamint az iskola és a szülők, öregdiákok, önkormányzati és egyházi szervek közötti kapcsolattartás, az előző tanév óta gimnáziumunk hivatalosan is a németországi Marien-Gymnasium testvériskolája.

Pontos, precíz munkavégzése legendás: neki köszönhetően kapta meg a Premontrei Gimnázium a „Kiváló érettségiztető vizsgahely” címet.

Igazgatónő személyében jó kézbe került a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium sorsa. Nagy teherbírású, felelősségét minden döntésében bátran megélő vezető. Egyszerre kezdeményező, és nyitott az újításokra, ugyanakkor ragaszkodik a múlt értékeihez is.

4. Veres Gábor a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára

Indoklás:

1993 óta tanít a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában. A mintázás, mint alapozó tárgy oktatása mellett a plasztikus szakok szakmai vezetője. Tanítványai az országos megmérettetéseken rendszeresen kiválóan szerepeltek. A diákok tanidőszakon kívüli fejlesztését elősegítve rendszeresen nyári táborokat szervez.

Nevéhez kapcsolódik a Szombathelyen első alkalommal megrendezett Országos Mintázás-verseny, valamint az iskola fennállásának 10 éves évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat megszervezése.

1996-tól a legutóbbi időkig igazgató-helyettesként tevékenykedett a képző- és iparművészeti tagozaton, ellátva ezzel a szakmai tevékenység teljes koordinációját. A tagozat jelenlegi szinten történő kiépítése a kollégák támogató munkája mellett főként az ő nevéhez köthető. Sikeres pályázati előkészítő munkája eredményeként 2006-ban az iskola épülete új szárnnyal bővülhetett, ami lehetőséget teremtett arra, hogy a tagozat részére korszerű szakműhelyeket alakítsanak ki.

Kiváló szervező munkája alappillére volt az iskola képző- és iparművészet terén elért országos sikereinek, s az iskola fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos adminisztratív és fejlesztési feladatokból is oroszlánrészt vállalt.

Az új szakmai tanárok kiválasztása során igyekezett az egykori tehetséges növendékekre alapozni, hogy az iskola által képviselt szemlélet továbbélését biztosítsa. Szobrai mellett egykori tanítványai munkái is fellelhetők Szombathely számos helyén.

Az iskolában folytatott tevékenysége mellett nagy hangsúlyt szentelt annak, hogy kapcsolatot építsen ki a város kulturális és egyéb intézményeivel.

Munkássága példaértékű, melyet szakmai kollégái is magas szinten elismernek.

.