Olcsóbban is ízelítőt kaphatunk az osztrák karácsonyvárásból, mintha Bécsbe utaznánk a városháza elé. Egy burgenlandi, egy stájer és villachi recept.



 

Burgenlandi kifli


Hozzávalók:

Tészta:
25 dkg vaj
40 dkg liszt
2 ek porcukor
1 csipet só
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
3 ek tej

Töltelék:
3-5 tojásfehérje
25 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor

Díszítés:
8 ek darált dió
8 ek apróra vágott dió

Elkészítés:
1. A vajat kockákra vágjuk, összegyúrjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd puha tésztává gyúrjuk. A tésztát 25 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindből hengert formázunk, majd ezeket téglalapokká nyújtjuk. 
3. A töltelékhez a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot készítünk.
4. A tölteléket a tésztára kenjük, megszórjuk fahéjjal és dióval, majd feltekerjük. Tepsibe helyezzük, 180 ˚C-on 12 perc alatt készre sütjük.

 

 



Almakenyér

Hozzávalók:
1 1/2 kg alma durvára reszelve
30 dkg füge
30 dkg dió durvára szeletelve
30 dkg mazsola
1/2 kg porcukor
1/8 l rum
Fahéjas mézeskalács fűszerkeverék

Mindezt összekeverjük, majd 1 éjszakán át pihentetjük.

1 kg lisztet 2 csomag sütőporral dagasztunk, és  kb. 140 ˚C-on 1 1/2 órán át sütjük.

 


Aszalt körtés párnácskák

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
200 g liszt
160 g vaj
25 g élesztő
1 tk cukor
4 ek tej
1 csipet só
1 tojás a kenéshez

Töltelék:
250 g aszalt körte, előző nap beáztatni
50 g méz
30 g darált mogyoró

Elkészítés:
A lisztet az apróra vágott vajjal elmorzsoljuk, az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd tejet és pici sót adunk hozzá, míg folyékony nem lesz. Mindezt tésztává gyúrjuk, majd egy órán át hűvös helyen letakarva pihentetjük.

A töltelékhez elsőként puhára főzzük az aszalt körtét. Eltávolítjuk a szárát és a magházát, a puha körtét ledaráljuk vagy apróra vágjuk. Hozzáadjuk a mézet és a darált mogyorót, ha szükséges, adunk hozzá a körte főzőlevéből, hogy a töltelék megfelelő állagú legyen.

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, melyek közepére dió nagyságú gombócokat halmozunk a töltelékből. A négyszögek széleit megkenjük a felvert tojással, majd 2 átellenes sarkát összeillesztve háromszögeket formázunk belőlük. A széleket legkönnyebb egy fakanál nyelével összenyomkodni. Ezután a párnácskákat megkenjük a felvert tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Sütőben 180° C-on 15-20 perc alatt készre

Forrás: austria.info

.