A békesség szavai - Surján László volt a Premontrei vendége

2016.06.02. 08:06

A Nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott előadást.

A Nemzeti összetartozás napja ünnepére készülve 2016. június 1-én dr. Surján László tartott előadást a Premontrei gimnázium dísztermében.

A mai középiskolás diákok számára nem árt röviden összefoglalni, ki is ez a 75. életévében járó, ma is aktív személyiség és milyen szerepet játszik a magyar közéletben.

Dr. Surján László kolozsvári születésű politikus, eredeti hivatására nézve orvos. Háromgyermekes családapa, aki jelenleg kilenc unokával és egy hamarosan születendő dédunokával büszkélkedhet. Közéleti tevékenységét az 1980-as évek végén a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) alelnökeként kezdte. A rendszerváltozáskor a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyik alapító tagja, majd később elnöke (1990-1995) volt. Az első szabadon választott kormányban a népjóléti miniszteri tárcát kapta (1990-1994), majd 2012 és 2014 között az Európai Parlament alelnöki tisztét viselte.

A diákokhoz intézett beszédében dr. Surján László szólt a Kárpát-medencei Megbékélési és Együttműködési Mozgalom, a Charta XXI célkitűzéseiről, a visegrádi országok együttműködésének fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy Közép-Európa csak akkor juthat előre, ha a térségben élő népek között sikerül bizalmat teremteni, és a német-francia kibékülés mintájára itt a Kárpát-medencében is megvalósul a kölcsönös megbocsátás. Ehhez nem elegendő a politikusok erőfeszítése, civil összefogásra is szükség van. Egy ilyen kezdeményezés a Megbékélés Chartája (http://chartaxxi.eu ), amelyhez az előadást követően sokan csatlakoztak aláírásukkal. Dr. Surján László a Nemzeti Összetartozás Napjának méltó megünneplésére is buzdított. Javasolta, hogy június 4-én az anyaországi magyarok küldjenek üdvözletet egy határon túl élő magyar ismerősüknek, kifejezve ezzel nemzetünk egységét, összetartozásunkat.

Az előadó ajándékaként minden diák hazavihette a Békességes szó című, 2014-ben kiadott könyvet, amely a Charta XXI mozgalom üzenetét tartalmazza. Végezetül álljon itt az a vers, amelynek egyik sora az előbbi kötet címadóit megihlette.

Melegáné Somogy Tímea

Áprily Lajos: Tetőn

Kós Károlynak

Ősz nem sodort még annyi árva lombot,

 annyi riadt szót: „Minden összeomlott...”

 

Nappal kószáltam, éjjel nem pihentem,

vasárnap reggel a hegyekre mentem.

 

Ott lenn: sötét ködöt kavart a katlan.

Itt fenn: a vén hegy állott mozdulatlan.

 

Időkbe látó, meztelen tetőjén

tisztást vetett a bujdosó verőfény.

 

Ott lenn: zsibongott még a völgy a láztól.

Itt fenn: fehér sajttal kinált a pásztor.

 

És békességes szót ejtett a szája,

és békességgel várt az esztenája.

 

Távol, hol már a hó királya hódít,

az ég lengette örök lobogóit.

 

Tekintetem szárnyat repesve bontott,

átöleltem a hullám- horizontot

 

s tetőit, többet száznál és ezernél –

s titokzatos szót mondtam akkor:

Erdély...

Galéria

.