Így mentik a bajba jutottakat a Balatonon

2016.06.12. 14:06

Szolgálatba állt Rupert.

Vihar a Balaton felett, Balatonlelléről fotózva 2016. június 12-én. Szemben Badacsony. MTI Fotó: Varga György

A hétvégén megkezdte napi 24 órás szolgálatát a Balatonon a Rupert sürgősségi mentőhajó a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) héttagú flottájának részeként. A tihanyi kikötőben állomásozó gyorshajót az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja - közölte a szakszolgálat szóvivője vasárnap Balatonlellén.

Vihar a Balaton felett, Balatonlelléről fotózva 2016. június 12-én. MTI Fotó: Varga György

Tar Mihály a roham-mentőkocsi felszereltségű Rupert mentőhajót bemutatva elmondta, hogy a jármű 80-90 kilométer/órás sebességgel is képes haladni. Július elsejétől még egy sürgősségi mentőhajó áll szolgálatba, az ábrahámhegyi kikötőből indul majd. A tó északi partjáról a sürgősségi mentőhajók 3-5 perc alatt tudják elérni a déli partot - tette hozzá. A szakszolgálat további hajói Zánkán, Csopakon, Balatonkenesén és Keszthelyen állomásoznak bevetésre készen.

A Rupert sürgősségi mentőhajó Balatonlellénél 2016. június 12-én. MTI Fotó: Varga György

A VMSZ-nek az idén még nem kellett emberéletet menteni és eddig mindössze egy megfeneklett vitorlás mentésére volt szükség.

Lengyel Norbert, a szakszolgálat strandokon lévő mentési csoportjainak vezetője arról számolt be, hogy nyáron országosan 80, a Balatonon mintegy 60 strandon, illetve fürdőhelyen teljesítenek szolgálatot képzett vízimentőik, akiknek sikerült megduplázni a bérét, napi nettó 8 ezer forintért dolgoznak.

A vízből történő mentést mutatja be a Rupert sürgősségi mentőhajó személyzete Balatonlellén 2016. június 12-én. MTI Fotó: Varga György

A VMSZ vízimentői a múlt évben négyezer könnyű sérültet láttak el a Balatonon, közülük mintegy százról az Országos Mentőszolgálat gondoskodott a továbbiakban, 21 embert mentettek ki a vízből és 4 ember újraélesztésében működtek közre.

.