Ezeken a határátkelőhelyeken szigorúan ellenőriznek az osztrákok (Frissítve!)

2016.07.05. 15:39

Embercsempészeket, illegális bevándorlókat keresnek.

Idén az embercsempészet elleni összehangolt művelet keretében összesen 4200, ebből csak júliusban 84 rajtaütést hajtottak végre az osztrák hatóságok Burgenlandban - olvasható a Die Presse című osztrák lap keddi számában.

A lapban közölt adatok szerint a legtöbb menekült Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkezik Ausztriába. 

Illusztráció. Ellenőrzés az osztrák-magyar határon. Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)

A cikk felsorolása szerint az embercsempészet elleni szigorított ellenőrző akció miatt kilenc burgenlandi határátkelőhelyen lehet számítani további szigorúbb ellenőrzésre. Az újság példaként a magyarországi szakaszon

  • a Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf),
  • a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach),
  • a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz ),
  • a Szentpéterfa-Nagysároslak (Moschendorf),
  • a Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen)

átkelőket említette. A Die Presse információi szerint egyéb kisebb átkelőknél is szigorú ellenőrzés várható. 

A burgenlandi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a miklóshalmi átkelőnél az autókat egy sávba terelik, a nagyobb járműveket félreállítják. Ha menekülteket találnak egy járműben, akkor az embereket menekültelosztó központokba viszik. Amennyiben kiderül, hogy máshol már benyújtottak menedékkérelmet, a dublini egyezmény értelmében visszaküldik őket az illetékes országba. 

A belügyi tárca szóvivője az oe24 osztrák hírportál jelentése szerint azzal indokolta a szigorúbb ellenőrzést, hogy a burgenlandi határszakaszon megszaporodtak az illegális határátlépők. Az ellenőrzés egyelőre még "alacsony fokozatú", ugyanolyan méretekben zajlik, mint amikor még a balkáni útvonal szabadon járható volt - mondta Karl Heinz Grundböck. 

Tájékoztatása szerint akárcsak Burgenlandban, a tiroli Brenner-hágónál, a karintiai Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel) és Loibl-hágónál (Loiblpass), a stájerországi Spielfeldnél és az alsó-ausztriai Poysdorfnál is lehet bármikor szúrópróbaszerű vizsgálat.

Határozatlan ideig tart az osztrák hatóságok által Burgenlandban bevezetett intenzív és szigorított határellenőrzés - tájékoztatta a burgenlandi rendőrség sajtószóvivője az MTI-t kedden délután.

Daniela Landauer szerint a fokozott ellenőrzést azért vezették be, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába. 

Emlékeztetett arra, hogy július elsején Nezsider (Bezirk Neusiedl am See) járásban fogtak el egy embercsempészt, aki 18 migránst, köztük egy gyermeket szállított egy kisteherautóba zsúfolva. A burgenlandi rendőrség azon a véleményen van, hogy az embercsempészek ismét veszélyes körülmények között utaztatják az embereket. 

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint el akarják kerülni a tavaly augusztusban történteket, amikor 71 ember fulladt meg az őket szállító hűtőkocsiban a burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) közelében. A szóvivő tájékoztatása szerint egyúttal meg akarják előzni, hogy a tavalyihoz hasonló menekültáradat érkezzen Ausztriába. 

Landauer arra is kitért, hogy minden burgenlandi határátlépési ponton szigorították az ellenőrzést, azonban legfőképpen Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) és Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) átkelőknél tapasztalható fokozott hatósági jelenlét. 

Tájékoztatása szerint a személygépkocsikat és a tehergépjárműveket is ellenőrzik, minden autót megnéznek, és ha felmerül annak gyanúja, hogy illegálisan szállítanak embereket, akkor a járművet félreállítva célzott vizsgálatot végeznek. 

Az osztrák ARBÖ autós szervezet közlése szerint kedden délelőtt Hegyeshalomnál Ausztria irányába hosszú teherautósor torlódott fel, délután már a Magyarország felé vezető oldalon is sorokban álltak a járművek, főleg a teherautók. 

.