Horvátország eddig nem nagyon tudott mit kezdeni az uniós tagsággal

2016.07.01. 15:05

Három éve EU-tagok.

A horvát gazdasági kamara szerint, három évvel az EU-csatlakozás után leszögezhető, hogy az ország nem használta ki a tagság előnyeit - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap pénteken.

A gazdasági mutatók alapján csak a turizmus terén történt előrelépés, a legrosszabbul az építőipar, a mezőgazdaság és feldolgozó ipar járt. 

A kamara úgy véli, Horvátország jócskán elmarad a többi tagországtól az uniós alapok felhasználása terén is. A külföldi befektetések is visszaestek az évek során. Az elmúlt három évben mindössze 127 millió euróra tehető a külföldi beruházások értéke, ami 1995 óta a legalacsonyabb. 

Horvátország az európai országok fejletségi ranglistáján az utolsók között szerepel: 59-ik a sorban, és mindössze Romániát és Bulgáriát előzi meg. Horvátországban  a második legmagasabb  a munkanélküliségi ráta is az EU-ban. 

Az elemzés szerint a legveszélyeztetettebb gazdasági ágazat a mezőgazdaság, a konkurencia nyomása miatt. Az importtöbblet  itt eléri a 230 millió eurót. 

2012 és 2015 között ugyanakkor nőtt az országba látogató turisták száma 22 százalékkal, az idegenforgalomból származó bevétel pedig 17 százalékkal, 7,9 milliárd euróra. 

Horvátország  2013. július 1-én, éppen három éve vált az EU 28-ik tagállamává.

.