A költség a városé, a bevétel egy magáncégé?

2016.08.04. 11:30

Úgy tűnik, gondok vannak a szombathelyi sörfesztivál elszámolásával.

Egyelőre nem fizeti ki a szombathelyi önkormányzat a Szent Márton nevében rendezett sörfesztiválra a támogatást a Szülőföld Egyesületnek. Kiderült ugyanis, hogy csak a költség a városé, a buli bevétele viszont egy magáncégé.

Kedden rendkívüli ülésen döntött a Jogi és társadalmi kapcsolatokért felelős bizottság a támogatások kiutalásáról Szent Márton-emlékévben közreműködő szervezeteknek. A már lezajlott programokra fizettek, a szervezetek beszámolója és a már korábban megkötött megállapodások alapján. A forrás az a 800 millió forint, amelyet az emlékévre az államtól kapott az önkormányzat.

Két tétellel volt probléma. Az egyik a Savaria Szimfonikus Zenekar számára megítélt 3,5 millió forint, melyet a Bartók Fesztiválra kért a zenekar. Molnár Miklós alpolgármester tájékoztatta a bizottságot, hogy plusz ötmillió forintos támogatásról érkezett be kérelem a júliusban megtartott rendezvényre, amelyet ki is fizettek. 

A bizottság nem tudott a plusz igényről. Úgy döntöttek, addig nem fizetik ki a Szent Márton-alapból a megítélt 3,5 millió forintot, amíg nem tisztázódik, miért van szükség - városi forrásból - még ötmillió forintra.

Az I. Savaria sörfesztivál elszámolása se stimmel. A rendezvényt 7 millió forinttal támogatta az önkormányzat a Szent Márton-os pénzből, a közönség pedig 500 forintos belépőt váltott. Horváth Attila (MSZP) szúrta ki, hogy a belépőkből származó pénz a vendéglátást lebonyolító kft. bevétele lett teljes egészében. Horváth megjegyezte: az adófizetők pénzéből támogatott rendezvényre belépődíjat szedni, majd azt átpasszolni egy magáncégnek: lopás.

Horváth Attila írásban kért tájékoztatást, hogyan történhetett meg, hogy a rendezvény finanszírozása az önkormányzatot terheli, a bevétel viszont egy magáncégé lett. Javasolta, hogy addig ne fizessék ki a 7 millió forint támogatást a Fideszhez erősen kötődő Szülőföld egyesületnek, amíg nem tisztázódik ez a kérdés. A bizottság a javaslatot elfogadta.

.