Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi a sztrájkbizottság összehívását

2016.09.09. 11:22

Mert 1400-an nem kerültek a Pedagógus II. fokozatba.

A Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi a kormánynál a sztrájkbizottság azonnali összehívását a pedagógusok előmeneteli rendszere, különösen a nyugdíj előtt álló pedagógusok minősítése és béremelése ügyében. 

A szakszervezet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, üdvözölték, hogy automatikusan a Pedagógus II. fokozatba sorolják 2017. január 1-jével azokat a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakat, akiknek az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig legfeljebb hét éve van hátra. Ugyancsak támogatták azt a kormányzati bejelentést, amely szerint az ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besoroltak további eljárás nélkül, véglegesen ebben fokozatban maradnak. A Pedagógusok Szakszervezete ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy a most módosított kormányrendelet alapján az említett körbe tartozók közül nem kerülhetnek a Pedagógus II. fokozatba, illetőleg nem maradhatnak ott azok, akiknek a minősítési eljárása sikertelen volt - írták. 

Illusztráció. Fotó: Komka Péter (MTI)

Az említett eljárás különösen sérelmes azoknál, akiknek az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig legfeljebb hét éve van hátra, mivel ebben az esetben egy egész pedagógus életpályát minősítettek sikertelennek. Ez rendkívül méltánytalan és megalázó, ráadásul az egyenlő bánásmód követelményét is sérti.

Rámutattak: sem a Köznevelési Kerekasztal döntésében, sem a jogszabály megjelenése előtti "hivatalos" kommunikációban nyoma sem volt annak, hogy a korábban sikertelen minősítési eljárásban való részvétel kizárja az érintettek Pedagógus II. fokozatba történő átsorolását. Mindvégig feltétel nélküli, automatikus átsorolásról volt szó - írták, hozzátéve: derült égből villámcsapásként szembesültek a jogszabályban megjelent korlátozással.

Mint írták, ezzel csaknem 1400 tanár egész életpályáját minősítették sikertelennek.

Ha a kezdeményezésük nem vezet sikerre, a Pedagógusok Szakszervezete az alapvető jogok biztosához, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul - jelezték.

.