Erre biztosan nem gondol, miközben Manner-nápolyit ropogtat

2016.10.13. 15:29

A nápolyigyártás során keletkező felesleges hővel fűtik a környező épületeket a híres Manner-gyár közvetlen közelében. A Bécs 17. kerületében működő üzem hatszáz háztartást lát el távhővel és melegvízzel.

Összesen 40 millió euró értékben bővíti és modernizálja gyártási kapacitásait és telephelyét a bécsi Manner cég, amely az osztrák főváros egyik jelképének számító mogyorókrémes ostyát gyártja. A modernizáció keretében távhővezetéket és hőcserélőt is üzembe helyeztek a cég hernalsi telephelyén, amelyek segítségével mostantól a helyi távhőhálózatba csatolják vissza a nápolyiostya sütésekor keletkező hőt. Az édességgyártó így egy 3,5 kilométeres decentralizált rendszeren keresztül összesen hatszáz környékbeli háztartást és üzemet lát el távhővel és melegvízzel.

A rendszer átadása alkalmából Ulli Sima környezetvédelemért felelős városi tanácsnok  kiemelte, „a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és a Manner együttműködése ékes példája az innovatív megoldásoknak az energiahasznosítás terén. Nemcsak a környezet, de a városlakók is profitálnak belőle. A nápolyi-fűtés ugyanis évi ezer tonnával csökkenti Bécsben a szén-dioxid-kibocsátást, ami 240 családi ház kibocsátásának felel meg.”

A Manner egyébként nemcsak előállítója a távhőnek, de fogyasztója is. A környezetbarát energiaellátásra való átállással a tavalyi év során 34 tonnával csökkent az üzem szén-dioxid-kibocsátása.

.