Megalakult a Vas megyei éghajlatváltozási platform

2016.12.14. 17:35

A Vas megyei klímastratégia kidolgozását megalapozó konferenciát tartottak hétfőn a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában.

A Vas Megyei Önkormányzat által elnyert Vas megye klímastratégiájának kidolgozása és szemléletformálás című projekt keretében a Vas megyei éghajlatváltozási platform létrehozását is kezdeményezték, melynek leendő tagszervezeteinek képviselői még a konferencia előtt aláírták a részvételre vonatkozó szándéknyilatkozatot. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte: a szakmai szervezeteken, szakértőkön túl erdészek, óvónők, civilek is részt vettek a tanácskozáson.

Balról jobbra: Hardi Tamás, tudományos osztályvezető, MTA KRTK RKI; Fári Ádám, projektmenedzser, Klímabarát Települések Szövetsége; Kránitz Tiborné, titkár, Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány; Kondora Bálint, alelnök, Vas Megyei Közgyűlés; Béres Csilla, főiskolai tanár, NYME SEK Kémia és Környezettan Intézeti Tanszék; Őri Aliz, igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága; Gaál Róbert, igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság; Kovács Vince, elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hétköznapjainkat is meghatározza a klímaváltozás, ezért a projekt keretében nagyon fontosnak tartják a szakmai szervezetekkel való együttműködésen túl a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását és a különböző projektakciókba való bevonását is. A platform tagszervezeteinek célja egyébiránt a Vas megyei klímastratégia kidolgozásának elősegítése, a klímaváltozással kapcsolatos hírek, fejlesztési lehetőségek eljuttatása a helyi szereplők számára, online szaktanácsadás, valamint az elkészült stratégia megvalósulásának nyomon követése.

A Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform tagszervezetei:

  • a Vas Megyei Önkormányzat,
  • a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara,
  • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,
  • a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ,
  • a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Regionális Kutatások Intézete,
  • a Klímabarát Települések Szövetsége,
  • a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány és
  • a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A konferencia során az érdeklődők a klímaváltozás lehetséges hatásairól, a hazai éghajlati változásokról és a jövőbeni várható éghajlatról is hallhattak előadásokat, valamint megismerhették a klímavédelmet érintő jogi és szabályozási hátteret és a közoktatás felkészülésének lehetőségeit – mind a témára, mind a jelenségre egyaránt. A konferencia résztvevői és előadói is egyetértettek abban: jelentőségteljes pont a klímastratégia kidolgozása, hiszen mind a hivatali szerveknek, mind a szakmai szervezeteknek és a lakosságnak is együttesen kell tennie azért, hogy a változó éghajlati nehézségekkel megfelelően tudjanak szembenézni Vas megyében is.

.