A testet és a lelket is megviseli a tél

2016.12.24. 08:28

A halászlé és az időtényező

Míg egyesek számára az év legboldogabb időszakát jelenti a karácsony, addig másokat szomorúsággal tölthet el már az ünnep gondolata is. Ha valakit a mindennapi gondok nyomasztanak, magányos, vagy súlyos érzelmi veszteség érte, akkor könnyen lehet, hogy az ünnepek inkább negatív érzéseket hívnak elő belőle.

Depressziós egyszeregy

A depressziós páciensek leggyakrabban alvászavarra panaszkodnak, nehezen alszanak. A reménytelenség érzése, a rosszkedv, a rossz közérzet, az állandó fáradságérzés – ezek lehetnek azok a tünetek, amikor gondolni kell arra, hogy a betegnek esetleg depressziója van.

A legnagyobb probléma az, hogy a depressziót gyakran nem ismerjük fel, a betegség kezelésével az öngyilkosságok 80 százaléka megelőzhető lenne.

A tél is megviseli a lelket

A téli időszak az embernek nemcsak a szervezetét, hanem a lelkét is megviseli, nagyon sokan szenvednek ilyenkor lehangoltságtól, ami akár a depresszióig is súlyosbodhat. Ilyenkor sokat segít a mozgás, a séta a friss levegőn, különösen a délelőtti időszakban.

A karácsony jó apropó lehet egy-egy problémásabb kapcsolat rendezésének is. Ilyenkor vegyük fel a kapcsolatot a szeretteinkkel, még ha nem is beszéltünk velük esetleg egész évben.

A halászlé és az időtényező

A karácsonyt általában nagy várakozás előzi meg, mindenki azt szeretné, hogy az év legszebb ünnepe tökéletes legyen. Az időhiány és a fokozódó feszültség miatt ez általában nem szokott összejönni és ebből elképesztően nagy veszekedések is lehetnek akár.

 

A legjobb lenne, ha elengednénk ezeket az idealisztikus képeket és egyszerűen annak örülnénk, hogy együtt vagyunk, és majd akkor készül el a halászlé, amikor elkészül, akkor díszítjük fel a fát, amikor eljön az ideje – javasolja dr. Torzsa Péter.

 

Próbáljunk meg egy picit megnyugodni és figyelni a másikra, főként azokra, akik egyedül vannak. A társas támogatás ugyanis egy védő faktor, amelynek köszönhetően kisebb eséllyel alakul ki depresszió-tünetegyüttes a pácienseknél.

Fény, fény és fény

És még egy orvosi tanács: ha valaki hajlamos a depresszióra, akkor mindenképpen gyújtson gyertyákat, használjon több világítást a téli hónapokban, ha pedig nincsenek rokonok, barátok, akkor érdemes ellátogatni valamilyen klubba (például idősek klubjába), vagy keresni mások, mondjuk a szomszédok társaságát.

Ám ha a depresszió jeleit fedezzük fel magunkon, és a panaszok egy-két hétnél tovább tartanak, keressünk szakszerű segítséget.

.