Pollenallergia vagy nátha? Így különböztetheti meg őket

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik

2017.03.23. 10:36

Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki. A webbeteg.hu összefoglalta az allergiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az allergiás betegek immunrendszere az egészséges emberekre nézve ártalmatlan virágport (pollen) veszélyes anyagként ismeri fel és harcol ellene. Ha a pollen a szervezetbe kerül, egy immunológiai láncreakció indul be. Az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos testi sejtek pedig hisztamint szabadítanak fel. A hisztamin viszketést, kivörösödést, duzzanatokat és tüsszögési rohamokat vált ki. Az esetek többségében az orr-garatüreg és a szemek érintettek.

Az allergiás nátha (szénanátha) tipikus tünetei a következők:

  • orrfolyás,
  • viszkető szem,
  • duzzadt nyálkahártya.

Emellett jelentkezhet még:

  • légszomj,
  • gyomor-bélrendszeri panaszok,
  • migrén,
  • fáradtság,
  • alvászavarok és
  • depresszió is.

Továbbá pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, valamint kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is felléphet.

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Ha jellemzően az év egy adott időszakában jelentkeznek a tipikus tünetek, amilyen a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, akkor felmerül a szezonális allergia gyanúja.

Ha allergiás tüneteket észlel, mielőbb forduljon szakorvoshoz, mert az allergiás nátha kezelés nélkül elhúzódhat, és idővel allergiás asztma lehet a szövődménye. A környezetben található pollenek hatására a már kialakult allergiás asztma okozta panaszok is felerősödnek.

Fontos, hogy az allergiás tüneteket meg tudjuk különböztetni a tavaszi-őszi időszakban gyakori meghűléses náthától. Tudnunk kell, hogy az allergia nem okoz hőemelkedést, sem lázat.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik - mondta Nékám Kristóf allergológus a közelmúltban az M1 aktuális csatorna egyik műsorában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat március első napjaiban hívta fel a figyelmet, hogy megkezdődött a pollenszezon.

Nékám Kristóf azt mondta: a tavasz második felében virágzik majd például a kőris, amely erős allergénnek számít, hosszú ideig van a levegőben.

Az allergológus szerint az emberek mai életvitele is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több az allergiás az országban: a kevesebb testmozgás, a megváltozott táplálkozás, valamint a levegőszennyezés miatt is emelkedhet az allergiások száma. Megjegyezte, hogy egyes kutatások szerint a levegő szennyezettsége az ételallergia kialakulásában is szerepet játszhat.

Nékám Kristóf szerint úgy lehet elkerülni az allergiás tünetek kialakulását, hogy minél kevesebb allergén legyen a környezetünkben és fontos gyerekkorban a megfelelő étrend, mert ezzel az ételallergia ellen lehet védekezni, de a lakás tisztasága is lényeges tényező.

Az allergológus szerint kevesen használják a tünetek kezelésére az immunterápiát, mert az azonnal ható gyógyszerekhez képest több hónapnyi kezelésen kell átesni, nem annyira költséghatékony és csak egyféle allergén által kiváltott allergia kezelésére jó.

(MTI)

.