Teszt: ezek a szilvapálinkák lettek a legjobbak (szavazással)

Cikkünk végén szavazással: Sörös, boros vagy pálinkás vagy?

2017.04.11. 11:24

A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata alapján - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

Illusztráció. Fotó: orientpress.hu

A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, amelyek között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek. A vizsgált italok - egy kivételével - megfeleltek az élelmiszerbiztonsági paramétereknek, az ajánlott határértéknél magasabb etil-karbamát tartalmú pálinka forgalmazását pedig a hatóság megtiltotta.

A vizsgált pálinkák az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek voltak, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak. Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben.

A legjobb italok lettek:

  • A kóstolók kedvence az Agárdi Miraculum Szilva Pálinka lett.
  • A Szupermenta-rangsorban másodikként végzett a Rézangyal Barrique Szilva pálinka.
  • A dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° Szilva Pálinka zárta.

A részletes eredményt cikkünk végén, a csatolt dokumentumban találja.

Pálinkának csak a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből - ideértve a gyümölcsvelőt is - készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának - idézi a jogszabályt a Nébih Szupermenta oldala.


 

 

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

A szilvapálinka teszt eredménye.xlsx

(application/octet-stream)

7.62 mb

.