A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata alapján - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, amelyek között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek. A vizsgált italok - egy kivételével - megfeleltek az élelmiszerbiztonsági paramétereknek, az ajánlott határértéknél magasabb etil-karbamát tartalmú pálinka forgalmazását pedig a hatóság megtiltotta.
A vizsgált pálinkák az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek voltak, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak. Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben.
A legjobb italok lettek:
- A kóstolók kedvence az Agárdi Miraculum Szilva Pálinka lett.
- A Szupermenta-rangsorban másodikként végzett a Rézangyal Barrique Szilva pálinka.
- A dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° Szilva Pálinka zárta.
A részletes eredményt cikkünk végén, a csatolt dokumentumban találja.
Pálinkának csak a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből - ideértve a gyümölcsvelőt is - készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának - idézi a jogszabályt a Nébih Szupermenta oldala.
Fájlnév/Méret/Feltötve | Letöltés |
A szilvapálinka teszt eredménye.xlsx (application/octet-stream) 7.62 mb |