A keringési problémákkal küzdők és az allergiások tünetei erősödhetnek a héten

Humánmeteorológia

2017.05.15. 06:55

Csak keleten indul pihentetően a hét.

Az előttünk álló héten ismét markáns frontoktól mentes időszak kezdődik, de a keringési rendszer panaszaival élők és az allergiások egyre gyakrabban tapasztalhatnak tüneteket.

Hétfőn frontmentes idővel indul a hét, és amennyiben kifejezetten a frontokra érzékeny, akkor egészen péntekig nem jelentkeznek majd a kellemetlen tünetek. Pihentető lesz az alvás, ezzel energikusabban indulhat a hete, a munkahelyén és az iskolában is javul a teljesítőképessége.

Ha viszont keringési problémákkal küzd, akkor eleinte csak enyhébb panaszok lépnek fel, a következő napokban azonban egyre gyakrabban tapasztalhat vérnyomás-ingadozást. A kímélő életmód mellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás is. Az étrendjébe tartósan illessze be a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, a halat, valamint a tojást is, és fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét. A puffasztó zöldségek, például a káposzta, karfiol most kerülendőek.

Délután nyugaton a fülledtté váló időben rosszullét, légszomj, illetve nehézlégzés jelentkezhet. Ilyenkor – ha csak pár percre is – de próbáljon kissé pihenni, visszavenni a tempóból.

A napos, enyhe idő a pollenallergiásoknak sem kedvez: egyre erősödhetnek a tünetei, és most már akkor is tapasztalhatja ezt, ha a pázsitfűfélékre érzékeny. A lakást lehetőleg kora reggel vagy este szellőztesse át, és a haját is mossa a megszokottnál gyakrabban.

Az erős UV-sugárzás ellen 20-as, érzékenyebb bőrtípus esetén 30-as faktorszámú napolajjal védje bőrét, ne feledkezzen meg az arcáról és a nyakáról sem.

A közlekedést a Dunántúlon helyenként záporoktól nedves útszakaszok nehezíthetik, egy-egy intenzívebb zápor, illetve zivatar területén pedig átmenetileg erős lehet a szél. A napszemüveg elengedhetetlen, könnyen elvakíthatja  a napfény.

Forrás: meteoklinika.hu

.