Érzékeny a hidegfrontra? Nincs jó hírünk

Humánmeteorológia

2017.05.08. 07:04

Hétfőn újabb hidegfront érkezik, amely további megterhelést ró az arra érzékenyek szervezetére. Emellett a nyugati tájakon kis mértékben a pollenterhelés is erősödik.

Hétfőn is hidegfronti hatással kell számolni, egyre megterhelőbbé válik a humánmeteorológiai helyzet. Reggel a kopásos ízületi bántalmakkal élők végtagfájdalommal ébredhetnek, a legintenzívebb tünetek északon, illetve délnyugaton jelentkezhetnek. A kellemetlen tünetek mérséklése érdekében érdemes már az előző este csalánleveles borogatást alkalmazni az érintett területekre, illetve másnap reggel egy könnyű, tehermentes tornával átmozgatni a karokat és a lábakat. Napközben egyre többen tapasztalhatnak görcsös jellegű tüneteket, amelyek egyeseknél északon akár tartósan is fennállhatnak.

Ezen kívül a keringési- és vérnyomáspanaszokkal küzdők körében a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett többeknél erősödhetnek a szívpanaszok, valamint növekszik az infarktus kockázata is. Az idősek különösen veszélyeztetettek, számukra sok pihenés, illetve szívre gyakorolt pozitív hatása miatt galagonya tea fogyasztása ajánlott.

Nyugaton, illetve északkeleten a sok napsütés hatására energikusabbnak, derűsebbnek érezhetjük magunkat, az érzékeny bőrűeknek azonban nem ajánlott a túlzott „napfürdőzés”, ugyanis a déli órákban az UV-sugárzás maximuma akár az erős fokozatot is megközelítheti.

A nyugati tájakon tovább fokozódik a pollenterhelés, de a tüneteket okozó koncentrációban elsősorban még mindig a tölgy, illetve a pázsitfűfélék virágpora található meg a levegőben. Amennyiben ezek közül érzékeny valamelyikre, úgy ebben az időszakban ajánlott gyakrabban hajat mosnia, és a sportolást is inkább a kora, reggeli, esti órákban ajánlott végeznie.

Az autósok az ország keleti felén gyakran nedves és csúszós útszakaszokkal találkozhatnak, amelyek területén lassabb vezetés, nagyobb követési távolság tartása javasolt. Nyugaton, illetve északkeleten olykor a napsütés is elvakíthatja a gépkocsivezetőket, többfelé pedig az élénk oldalszél okozta csökkent menetstabilitás is zavaró lehet. 

Forrás: meteoklinika.hu

.