Fáradt? Légzési nehézségei vannak? Az időjárás is lehet az oka

Humánmeteorológia

2017.05.12. 06:57

Pénteken folytatódik a frontmentes, de továbbra is fülledt idő. A fokozottan melegfront-érzékenyek körében lassan állandósulni látszik a fáradtság, emésztési panaszokkal is egyre többen küzdhetnek. Az idősekre és a szívbetegekre szintén egyre nagyobb megterhelés hárul.

Pénteken, sőt, előreláthatólag a hét végéig front nem befolyásolja a humánmeteorológiai helyzetet, ám az egyre fülledtebbé váló idő sokakat megviselhet. Az előttünk álló napok különösen idősek és a szívbetegek számára jelent majd nagy megterhelést: a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett egyre többeknél jelentkezhet légszomj, nehézlégzés, illetve rosszullét. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek a sok pihenés mellett a galagonya tea rendszeres fogyasztása, valamint az étkezések során az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek előnyben részesítése ajánlott.

Amennyiben a fokozottan melegfront-érzékenyek közé tartozik, úgy Ön is tapasztalhatja, hogy reggel nehezebben, kialvatlanul ébred, napközben pedig álmosság, koncentrálásbeli problémák is jelentkezhetnek.

Emésztési panaszai szintén fokozódhatnak, puffadást is tapasztalhat. Ilyen esetben kerülje a karfiolos, káposztás ételeket, és inkább többször egyen kisebb adagokat. Érdemes fokozni a napi folyadékbevitelt is, ilyen esetekben legjobb megoldás a tiszta víz.

A többfelé élénk szél frissítően hathat, de ha fokozottan érzékeny, akkor enyhe fejfájás, szokatlan nyugtalanság jelentkezhet Önnél. A szabadtéri programok során ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni, emellett az esernyőt is ajánlott magunkkal vinni.

Az allergiásoknak a pollenkoncentrációban hirtelen ingadozásokra kell számítaniuk: zivatarok során a roncsolódó pollenek asztmatikus panaszokat okozhatnak, míg a csapadékhullást követően jelentősen enyhülnek a tünetek. Az allergiás panaszokat kiváltó, közepes szintet továbbra is a pázsitfűfélék, valamint a dió- és fenyőfafélék virágpora érheti el, de helyenként már az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben.

A közlekedés során fokozott balesetveszéllyel ajánlott számolni: sokfelé a csapadéktól vizessé és csúszóssá válhatnak az utak, a zivatarokban pedig olykor erős vagy viharos széllökések ronthatják a menetstabilitást. Ráadásul a felhőszakadások területén a látótávolság is hirtelen és drasztikusan lecsökkenhet. 

Forrás: meteoklinika.hu

.