Humánmeteorológia: egyre többen tapasztalnak fáradékonyságot

2017.05.23. 07:07

Kedden folytatódik a frontmentes idő, ám a fokozódó fülledtség már nem csak az időseket és szívbetegeket, de másokat is megviselhet. Egyre többen tapasztalhatjuk, hogy a reggeli álmosság napközben sem szűnik, a figyelmetlenség és a szétszórtság pedig egyeseknél már a munkateljesítményre is rányomhatja a bélyegét.

Kedden sem a frontok, mint inkább az egyre fülledtebb idő az, amely a humánmeteorológiai helyzetet meghatározza. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők körében mind többeknél jelentkezhetnek légzési nehézségek, múló rosszullét, illetve szédülés általános tünet lehet a rossz közérzet. A melegedésre fokozottan érzékenyeknél ezen kívül enyhe emésztési panaszok is felléphetnek. Amennyiben Ön is az érintettek csoportjába tartozik, javasolt áttérnie a könnyebb, zöldségalapú étkezésre, illetve szívre gyakorolt pozitív hatása miatt az idősek és a szívbetegek számára a galagonya tea rendszeres fogyasztása is ajánlott.

A fokozódó fülledtség az egészséges szervezetűeket is egyre jobban igénybe veszi. A napközben sem szűnő álmosság-érzés mellett sokan egyre figyelmetlenebbek, szétszórtabbak lehetnek. A koncentrálási problémák egyeseknél már nem csak a mindennapi teendők, de a munkahelyi feladatok megfelelő és gyors elvégzését is megnehezítheti. Igyekezzünk a szokásosnál több folyadékot fogyasztani, de a kávé helyett továbbra is inkább a zöld tea, illetve a tiszta vizet részesítsük előnyben. Jó módszer lehet a megfelelő folyadék-utánpótlásra például, ha kezünk ügyében tartott poharunkat, még akkor is folyton újratöltjük, amikor az még csak félig ürült ki.

A csapadékos időnek köszönhetően az ország nyugati felén, illetve északon kissé enyhülnek a pollenallergiások panaszai, ezzel együtt viszont a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok fokozódásával is számolniuk kell. Az érintettek próbálják meg zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le.

Ajánlott figyelembe venni, hogy többfelé nem csak a vizes és csúszós utakon megnövekvő féktávolság nehezítheti a gépkocsivezetők dolgát, de az intenzívebb zivatargócokat kísérő felhőszakadások területén a látástávolság is hirtelen és jelentősen lecsökkenhet! Nagy a balesetveszély, fokozott óvatossággal ajánlott közlekedni!

Forrás: meteoklinika.hu

.