Humánmeteorológia: erős UV-sugárzás, romló pollenhelyzet

Cikkünk végén szavazással: Szmogriadó, UV-riasztás - Komolyan veszed őket?

2017.05.17. 07:11

Szerdán nem érkezik front, de gyenge melegfront jellegű hatást tapasztalhatnak a fokozottan érzékenyek. Erős lesz az UV-sugárzás, romlik a pollenhelyzet is.

Szerdán kora nyárias időre számíthatunk, a fokozottan érzékenyeknél enyhe melegfront jellegű tünetekkel. Amennyiben az érintettek közé tartozik, akkor kissé bágyadtabb, fáradtabb lehet, de a régen várt, most beköszöntő nyár hatására inkább pozitív változásokat tapasztalhat a közérzetben.

A jó időt ki lehet használni végre pihenésre, kirándulásra, de akár kerti munkákra is, csökken a fülledtség, ami rontaná a komfortérzetet. A déli órákban azonban erős lesz az UV-sugárzás, sőt, helyenként meghaladja a nagyon erős szintet is. Elszoktunk az erős, tartósabb napsugárzástól is, ezért a szokásosnál is körültekintőbbnek kell lennünk a napon való tartózkodás során. 11 és 15 óra között lehetőleg kerülje a tűző napot, húzódjon árnyékba. Ha azonban ez nem megoldható, akkor alkalmazzon bőrvédelmet. Az érzékenyebb bőrűek és a gyerekek esetében minimum 40-es faktorszámú napolajak használata szükséges, másoknál is elkél a 20-30-as erősségű. Ruházata is legyen jól szellőző, világos színű, készüljön természetes anyagokból, a napszemüveg pedig legyen UV-szűrős!

Sajnos az allergiahelyzet romlik, a meleg, szárazabb időben a levegő pollentartalmában hirtelen növekedés várható. A pázsitfűfélék mellett az útifű, a lórom és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt, és a hárs is megjelent már néhol. Az érintettek kerüljék el a mezőket, réteket, és ne sportoljanak a szabadban. Amint hazaértek, cseréljék le a ruházatot, és a szellőztetést időzítsék a kora reggeli vagy a késő esti órákra!

A közlekedés során a napsütés lehet zavaró, elvakíthatja a gépkocsivezetőket, legyen önnél napszemüveg az utazás során! Sok a figyelmetlen sofőr, vezessen a szokásosnál is körültekintőbben!

Forrás: meteoklinika.hu


 

 

.