Hirdetés


Humánmeteorológia: Fáradékonyságra és fejfájásra panaszkodhatnak sokan

2017.05.19

Jóllehet pénteken sem befolyásolja front a humánmetorológiai helyzetet, ám a tartósan meleg idő egyre jobban megviseli a melegfrontra fokozottan érzékenyek szervezetét. Állandósulni látszik a fáradékonyság, a migrén mellett többeknél gyulladásos panaszok is jelentkezhetnek.

Hirdetés

Pénteken bár frontoktól továbbra sem kell tartani, a folyamatos melegedés egyre inkább igénybe veszi az arra fokozottan érzékenyek szervezetét. Állandósulni látszik a fáradékonyság, az ízületi bántalmakkal élők körében pedig napközben átmenetileg felerősödhetnek a gyulladásos panaszok. A napok óta tartó kora nyárias melegben migrént is mind többen tapasztalhatnak. A tünetek a délutáni órákban lehetnek gyakoribbak, a következő napokban pedig fokozódhatnak is. Ajánlott a szokásosnál több, lehetőleg cukormentes folyadékot fogyasztani, a kávé viszont továbbra is kerülendő!

Egyeseknél emésztési panaszok is felléphetnek, puffadás is jelentkezhet. Ilyen esetben kerülje a karfiolos, káposztás ételeket, és inkább többször egyen kisebb adagokat. A kamillatea szintén hatékony segítségnek bizonyulhat az emésztőrendszeri bántalmak leküzdésében.

A dunántúli tájakon a napsütéses idő hatására sokan energikusabbnak, vidámabbnak érezhetik magukat. A déli órákban azonban nem ajánlott huzamosabb ideig a napon tartózkodni, ekkor ugyanis az UV-sugárzás már a nagyon erős fokozatot is elérheti! Az UV-szűrős napszemüveg és a magas faktorszámú fényvédőszerek mellett célszerű gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról is.

A pollenterhelés tovább növekszik, de az országszerte intenzív tüneteket okozó pázsitfűféléken kívül már az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben.

A közlekedés során sokan figyelmetlenek, kábák lehetnek, amennyiben Ön is álmosságot, tompaságot tapasztalna vezetés közben, húzza le egy kicsit az ablakot és engedjen be egy kis friss levegőt, vagy igyon néhány korty vizet! A Dunántúlon a napsütés is gyakran elvakíthatja, jó, ha van kéznél napszemüveg.

Forrás: meteoklinika.hu