Humánmeteorológia: főleg a fülledtség válthat ki panaszokat

2017.05.31. 07:01

Szerdán a nap nagy részében frontmentes idő várható, a legtöbb tünetet továbbra is a fülledt meleg okozhatja. Este egy hidegfront érkezik térségünkbe, amely bár felerősíti az arra érzékenyek görcsös panaszait, pozitív humánmetorológiai hatással bír majd. A front mögött végre felfrissül a levegő.

Szerdán kezdetben frontmentes időre számíthatunk, majd az esti, éjszakai órákban egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence térségén. Napközben továbbra is főleg a fülledt meleg válthat ki panaszokat, az idősek és a szívbetegek körében egyre többen tapasztalhatnak nehézlégzést, illetve légszomjat, egyeseknél akár szédülés is felléphet. Számukra a szabadidőt javasolt kímélő programokkal, és sok-sok pihenéssel tölteni!

A szabadtéri programok során változékonyságra kell készülni, többfelé az esernyőt sem tanácsos otthon hagyni. A napos tájakon az UV-sugárzás maximuma megközelítheti az erős fokozatot, de a változó felhőzet miatt ingadozó lesz az értéke. Helyenként zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében az asztmatikus panaszok felerősödhetnek, az érintettek próbálják zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le.

Az esti óráktól a hidegfrontra fokozottan érzékenyek közül egyre többen panaszkodhatnak görcsös fejfájásra, hasi-, illetve izomgörcsökre, amelyek várhatóan csak a csütörtöki nap végére mérséklődnek jelentősen. A tünetek enyhítésére borsmenta tea fogyasztása javasolt, amely nem csak a görcsoldásban nyújthat hatékony segítséget, de a fej fájdalmát is csillapíthatja.

Az allergiások viszont a rendkívül megterhelő napokat követően végre jó hírekre is számíthatnak: a csapadékos idő miatt az ország jelentős részén bár csak átmenetileg, de mérséklődik a pollenterhelés. Csupán a szárazabb délkeleti tájakon tapasztalhatnak továbbra is intenzív tüneteket a pázsitfű-, valamint a csalánfélékre érzékenyek.

Nagy a balesetveszély: az autósok dolgát utak több helyen vizes, csúszós útszakaszok, illetve az intenzívebb zivatarokban jelentősen lecsökkent látástávolság nehezítheti. Ezek területén lassabb vezetés, illetve nagyobb követési távolság tartása javasolt. Továbbá ajánlott figyelembe venni, hogy az autó menetstabilitását a zivatarokat kísérő erős, olykor viharos széllökések nagymértékben ronthatják, vezessenek fokozott körültekintéssel!

Forrás: meteoklinika.hu

.