Humánmeteorológia: frontmentes időszak jön, de a melegedéstől fájhat a feje

2017.05.27. 06:58

Tartósan frontmentes időszak köszönt ránk, már az előttünk álló a hétvégén sem érvényesül fronthatás térségünkben. Érdemes minél több időt a szabadban tölteni, de már nagyon vigyázni kell a napozással!

Szombaton és a következő napokban sem érvényesül fronthatás hazánk térségében, a napos, kellemes időben javulhat a közérzete és a hangulata is. A melegedésre érzékenyebbek ugyan enyhébb migrént tapasztalhatnak, illetve ilyen esetben vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet önnél, de a napsütés és a nyugalmas időszak ellensúlyozhatja ezeket a panaszokat.  

A napsütés sokakat csábít napozásra, de most már vigyázni kell a nagyon erős UV-sugárzással! 11 és 15 óra között nem ajánlott a tűző napon tartózkodnia, ezekben az órákban akár a 7-es érték fölött, azaz a nagyon erős tartományban alakul az UV-sugárzás értéke. Ha érzékenyebb a bőre, akár 15 perc alatt is komoly leégést szenvedhet, de még ha átlagos bőrtípussal rendelkezik, akkor is fél óra alatt megpirulhat a bőre. Használjon magas faktorszámú fényvédő szereket, a gyerekekre különösen ügyeljen!

Reggel kicsit hűvös lesz, főként akkor számíthat nagy megfázásveszélyre, ha mélyebb völgyben él. Öltözzön rétegesen, a gyorsan melegedő időben hamar lekívánkozik a pulóver. A hosszú nappalokon a szabadtéri programjainak szervezésében is több lehetőség adódik. Sportoljon, kiránduljon sokat, az aktív pihenést sem kell hanyagolnia.

A jóidő miatt ismét tovább romlik a pollenhelyzet. Már a fűfélék virágpora, úgymint az útifű, a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozzák a legtöbb panaszt. Ha allergiás ezekre a növényekre, akkor lehetőleg csak kora reggel, vagy estefelé sportoljon a szabad levegőn, illetve ne szárítsa, szellőztesse odakint a ruhákat és az ágyneműt.

A közlekedés során alapvetően nem várható veszélyes időjárási jelenség, de a napsütés gyakran zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény. Egyesek fáradtak, álmosabbak most a megszokottnál, és kirándulni is sokan útra kelnek – közlekedjen fokozott figyelemmel!

Forrás: meteoklinika.hu

.