Humánmeteorológia: Fülledtség és növekvő pollenkoncentráció

2017.05.16. 07:06

Kedden még mindig párás, kissé fülledt idő lesz jellemző, noha időjárási front nem érkezik. A napok óta tartó meleg hatására a tavaszi pollenszezon tetőzését éljük.

Kedden napközben nem érkezik időjárási front, markáns igénybevétel nem éri a szervezetet. Humánmeteorológiai szempontból a Dunántúlon napközben kedvező változást tapasztalhat, ott kellemesebben alakul a komfortérzet, mérséklődnek az alvászavarok, csökken a migrénhajlam.

Máshol a tartós fülledtség rendkívül megviselheti a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel élőket és az időseket is. Amennyiben az érintettek közé tartozik, akkor lehetőség szerint próbáljon kerülni mindenféle felesleges megterhelő tevékenységet, fizikai munkát, és a szabadidőt töltse inkább pihenéssel! Nem javasolt továbbá terhelni a gyomrot, inkább a zöldségféléket, salátákat, könnyű ételeket részesítse előnyben, és nagyon fontos a sok folyadék fogyasztása is. Testtömegtől függően napi 2-3 litert ajánlott meginni szénsavmentes ásványvíz vagy frissítő, cukormentes tea formájában, de az étkezések során elfogyasztott hideg levesek is megfelelnek folyadékpótlásra.

Délutántól egyre többfelé alakul ki zivatar, akár hevesebb kísérőjelenségekkel is. A zivatarok területén az asztmások állapota romolhat, nekik ajánlott zárt térben tartózkodniuk a vihar elvonultáig, és lehetőleg pihenjenek le. Ezen kívül idegesség, feszültségérzet is felléphet, kisebb nyugtalanságot is tapasztalhat a zivatarok érkezése előtt.

A tavaszi allergén növények nagy mennyiségben szórják pollenjeiket, közel 6 faj eregeti most egyszerre a pollenjét. Több nap kedvező pollenhelyzet után ismét emelkedik a levegő virágpor-tartalma, az allergiahelyzetben romlás várható. A pázsitfűfélék, a tölgy és a platán okozhatnak főleg többeknél kellemetlen tüneteket, különösen délután, a napos vidékeken. A tünetek mérséklése érdekében javasolt kerülni a tejtermékek fogyasztását, és az allergiások ne sportoljanak a szabadban, autózás során is tartsák felhúzva az ablakokat! Csak kora reggel vagy az este folyamán szellőztessék a lakást, hazaérkezéskor pedig töröljék le a cipőiket és porolják ki a ruhadarabokat!

Az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között a napos vidékeken már erős, nem csak az érzékeny bőrűek szenvedhetnek leégést. A világosabb bőrtípusba tartozók akár negyed óra alatt is leéghetnek, de másoknak is ajánlott az óvatosság! Érzékenységtől függően használjon 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket, a végtagokon kívül pedig az arcot és a tarkót is védje!

A közlekedők a meleg hatására szétszórtak lehetnek, ezen kívül záporok, zivatarok is növelhetik a balesetveszélyt. Ezek területén vezessen lassabban és tartson nagyobb követési távolságot, kerülje a hirtelen fékezéssel és irányváltoztatással járó helyzeteket. A zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódhat a szél, jelentősen csökkenhet a menetstabilitás, a felhőszakadások idejére jobb megszakítani az utazást és félreállni a járművekkel.

Forrás: meteoklinika.hu

.