Humánmeteorológia: Ízületi panaszokat és vérnyomás-ingadozást hoz a csütörtök

2017.05.11. 07:22

Csütörtökön is frontmentes időben lesz részünk, mindazonáltal a továbbra is hűvös hajnal és az azt követő erőteljes melegedés sokakat megviselhet.

Csütörtökön sem kell frontoktól tartani, a nap azonban még mindig nagyon hűvösen indul, így a reggeli órákban az ízületi problémákkal élők továbbra is számíthatnak kopásos jellegű tüneteik felerősödésére. A fájdalom enyhítése érdekében ajánlott már előző este csalánleveles borogatást alkalmazni az érintett területeken.

Napközben aztán gyorsan felmelegszik a levegő, a nagy napi (közel 15 fokos) hőingás pedig erősen igénybe veszi szervezetet. Az arra hajlamosaknál gyakoribbá és hirtelen jellegűvé válik a vérnyomás-ingadozás, akár szédülés, rosszullét is jelentkezhet.  A keringési- és vérnyomás problémákkal küzdők igyekezzenek kerülni a stresszes helyzeteket, illetve a nagy megterheléssel járó fizikai munkát.

Míg a szélre érzékenyek keleten továbbra sem kell intenzív tünetekre számítaniuk, addig nyugaton ismét sokan tapasztalhatják, hogy ingerültebbek, ingerlékenyebbek a megszokottnál, sőt, egyeseknél fejfájás is felléphet. Amennyiben az érintettek csoportjába tartozik, igyon meg napközben 1-2 csésze citromfű teát, amely sokat segíthet nem csak az idegi feszültség csökkentésében, de az esetleges fejfájást is mérsékelheti. Ezen kívül a sok napsütés is pozitívan befolyásolja a hangulatot, valamint közérzetet.

A nap során változékony időre kell készülni: a hűvös reggelt követően délután már kora nyárias hőmérsékletekre lehet számítani, réteges öltözetben ajánlott elindulni otthonról. Emellett az északi tájakon az esernyőre is szükség lehet.

Az allergén növények közül továbbra is a pázsitfűfélék pollenjei okozzák a legtöbb panaszt, de helyenként az eperfa-, valamint a diófélék pollenkoncentrációja is elérheti a tüneteket okozó szintet. Az érintettek lehetőleg mérsékeljék a tejtermékek fogyasztását, illetve mossanak gyakrabban hajat.

Ajánlott figyelembe venni, hogy a nyugati tájakon az erős oldalszél jelentősen rontja az autó menetstabilitását, illetve gyakran a napsütés is zavaró lehet. A figyelmetlen és ingerlékeny sofőrök tovább növelik a balesetveszélyt, legyen a szokásosnál is körültekintőbb a közlekedés során.

Forrás: meteoklinika.hu

.