Humánmeteorológia: kerülje a nagyobb stresszel járó helyzeteket

2017.05.24. 06:53

Szerdán hidegfronti hatás érvényesül, romlik az élettani helyzet. A gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett a szívpanaszok fokozódása várható, a hidegfrontra érzékenyeknél pedig erősödik a görcshajlam. Az ország nyugati felén a szeles idő szintén sok kellemetlenséget okozhat.

Szerdán hidegfront vonul át hazánk felett, amely különösen az idősek és szívbetegek számára lesz megterhelő.

A korábbi napokban tapasztalt vérnyomás-ingadozás gyakoribbá és hirtelen jellegűvé válhat, fokozódnak a szívpanaszok, nő az infarktus kialakulásának veszélye. A szív- és érrendszeri problémákkal élők igyekezzenek kerülni a fokozott fizikai és érzelmi megterheléseket, az étkezések során pedig érdemes előnyben részesíteni az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket!

A hidegfrontra érzékenyeknél erősödik a görcshajlam, ráadásul az ország nyugati felén az élénk, időnként erős szél tovább fokozhatja a görcsös fejfájást. A panaszok mérséklésére borsmenta tea fogyasztása ajánlott. A szeles időt nehezebben viselők ráadásul nyűgösebbek, ingerültebbek lehetnek a szokásosnál, agresszívebben reagálhatnak stresszes helyzetekben. A feszültséggel teli nap átvészelésére ajánlott napközben citromfű teát iszogatni.

Zivatarok idején az asztmások panaszaik átmeneti felerősödését tapasztalhatják, jó hír viszont, hogy a csapadéknak köszönhetően némileg csökken a pollenterhelés. Bár a kezdeti felhős időben többen fásultnak, rosszkedvűnek érezhetik magukat, délután a napos tájakon jelentősen javul a hangulat.

A záporok és a zivatarok miatt sokfelé nedvessé, vizessé válhat az útfelület, a balesetek elkerülése érdekében ezeken az útszakaszokon javasolt kerülni a hirtelen fékezést, illetve irányváltást! A figyelmetlen, gyakran ingerlékeny sofőrök tovább növelik a balesetveszélyt, legyen a szokásosnál is óvatosabb a közlekedés során!

Forrás: meteoklinika.hu

.