Humánmeteorológia: nagyon erős, helyenként extrém lesz az UV-sugárzás

Cikkünk végén szavazhat arról, hogy komolyan veszi-e a szmogriadót vagy éppen az UV-riasztást

2017.05.25. 06:58

Csütörtökön az előző nap átvonult hidegfront mögött az arra fokozottan érzékenyek még tapasztalhatnak enyhébb tüneteket, de a felfrissülés a legtöbbünk szervezete számára inkább kedvező lesz.

Csütörtökön a felfrissült időben kedvező változás állhat be a közérzetben, jelentősen csökkennek a fülledt időre érzékenyek panaszai. Pihentetőbb lehet az alvás, mérséklődnek a szívbetegek és az idősek napok óta fennálló kellemetlen tünetei. A korábbról elhalasztott ház körüli teendőket el lehet végezni, arra azonban ügyeljen, hogy a továbbra is ingadozó lesz a hőérzet. A légkörben zajló változások hatására felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők panaszai. A sajgó végtagokra alkalmazhat csalánlevél főzetéből készült borogatást, de akár már egy pár perces, kímélő átmozgatás után is csökkenhet a fájdalom.

Napközben még gyenge hidegfront jellegű hatás érvényesül, de ez inkább csak az arra fokozottan érzékenyek körében okozhat enyhébb humánmeteorológiai tüneteket. Náluk jelentkezhetnek izom- és hasi görcsök, így ha érintett, akkor ezeket megnövelt magnézium-bevitellel mérsékelheti.

Fejfájást inkább az erős szél válthat ki többeknél: ez ellen párologtassa borsmenta illóolaját és fogyasszon több folyadékot is! A megerősödő légmozgás hatására kissé nyugtalanabb, ingerlékenyebb is lehet a megszokottnál, a gyerekek is elevenebbekké válhatnak. Nekik almahéj teát adjon inkább a borsmenta helyett.

A napos tájakon  a déli órákban nagyon erős, helyenként extrém lesz az UV-sugárzás, nagyon fontos a megfelelő bőrvédelem! Vegyük figyelembe, hogy a pár fokkal frissebb időben nem figyelünk annyira a veszélyre, pedig most is rövid idő alatt leéghet a bőr. 40-50-es faktorszámú naptej használata javasolt, a gyerekek esetében pedig gyakrabban ismételje meg a krémezést.

A pollenterhelés tovább fokozódik, a csalán és a pázsitfűfélék virágpora található meg nagyobb mennyisében a levegőben. Az allergiások ne sportoljanak most az erdők, mezők, parkok közelében, és fogyasszanak kevesebb tejterméket!

A közlekedés során alapvetően kedvező feltételekkel találkozhatunk, de az erős oldalszél hatására a könnyebb járművek menetstabilitása csökkenhet. A napsütés is zavaró lehet időnként, vigyen magával napszemüveget, néhol pedig néhol záporoktól nedves útszakaszokkal is találkozhat. Jó hír, hogy javulnak a reflexek.

Forrás: meteoklinika.hu


 

 

.