Humánmeteorológia: panaszokat okozhat a lehűlés és a szél

2017.05.09. 06:59

Kedden frontoktól már nem kell tartani, de a jelentős lehűlés az arra a fokozottan érzékenyeknél még okozhat hidegfront jellegű panaszokat. Az allergiások számára jó hír, hogy nyugaton továbbra sem kell intenzív tünetektől tartaniuk, sőt keleten némileg csökken is a pollenterhelés.

Kedden már frontmentes idő várható, ugyanakkor a jelentős lehűlés továbbra is kellemetlen tüneteket válthat ki az arra a fokozottan érzékenyeknél. Egyesek még mindig is sajgó ízületekkel ébredhetnek, a tünetek pedig északon helyenként csak lassan szűnnek a nap folyamán. Mások kezdetben továbbra is erős görcsös fájdalmakkal küszködhetnek, a panaszok azonban estére várhatóan fokozatosan mérséklődnek. A görcsök enyhítése érdekében az érintetteknek fokozott folyadékbevitel javasolt, melynek részeként érdemes napközben néhány csésze borsmenta teát is elfogyasztani.

Ezen kívül a többfelé szeles időben sokan ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek a megszokottnál, egyeseknél fejfájás is felléphet. A tünetek enyhítésében többek között a citromfű tea nyújthat nagy segítséget, amely nem csak az idegekre hat nyugtatóan, de még a fejfájást is csillapíthatja. A szabadtéri programokra ajánlott réteges, és szélálló öltözettel készülni, emellett a változékony időben fokozott megfázásveszéllyel is számolni kell. Az immunrendszer erősítésére javasolt növelni a napi C-vitaminbevitelt, amelyhez legkönnyebben a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával juthatunk.

Az allergiásoknak nyugaton továbbra sem kell intenzív tünetektől tartaniuk, sőt az ország keleti felén némileg még csökken is a pollenterhelés.

Még mindig nagy a balesetveszély, keleten helyenként továbbra is nedves és csúszós útszakaszokkal találkozhat, többfelé pedig az élénk oldalszél is zavaró lehet. A borongós kezdet ellenére a napszemüveget sem ajánlatos otthon felejteni, elsősorban az alacsony napállás esetén fordulhat elő, hogy elvakítja a napfény.

Forrás: meteoklinika.hu

.