Humánmeteorológia: panaszokat okozhat a melegedés és a fülledtség

2017.05.30. 06:56

Kedden nem érvényesül fronthatás, ám a fokozódó melegedés és fülledtség egyre jobban igénybe veszi szervezetünket. Az éjszakai alváshiány miatt sokan napközben is álmosak, sőt egyesek nyűgösebbek lehetnek a megszokottnál. A fülledt időben az időseknél és a szívbetegeknél a vérnyomás-ingadozás mellett nehézlégzés, múló rosszullét is felléphet.

Kedden sem érkezik front hazánk térségébe, ugyanakkor a folytonos melegedés és a növekvő fülledtség egyre nagyobb megterhelés jelent a szervezet számára. Többen az éjszakai alvászavarok miatt nehezebben és kialvatlanul ébredhetnek, napközben sem tudnak szabadulni az álmosságtól. Sokan ráadásul még nyűgösebbek is lehetnek a megszokottnál. Igyunk a szokottnál több, lehetőleg cukormentes folyadékot, Ha indokolatlanul feszültnek, ingerlékenynek érzi magát, a citromfűből főzött tea a fáradtság elűzése mellett ebben az esetben is hatásos segítségnek bizonyulhat.

Illusztráció

A továbbra is nagy, közel 15 fokos hőingás erősen igénybe veszi szervezetünket, a keringési- és vérnyomáspanaszokkal élőkre pedig különösen nagy megterhelés hárul. A délelőtti, kora délutáni órákban továbbra is gyakran tapasztalhatnak vérnyomás-ingadozást, egyeseknél a fülledt időben nehézlégzés, múló rosszullét is jelentkezhet. Az érintetteknek ajánlott napközben galagonya teát fogyasztani, továbbá kerülni a fokozott érzelmi, illetve fizikai megterheléssel járó helyzeteket.

Az allergiahelyzetben romlás várható, a pázsitfű mellett helyenként már a csalánfélék intenzív panaszokat válthatnak ki az arra allergiásoknál! Nekik célszerű gyakrabban cserélni a felsőruházatot, a lakás szellőztetését pedig a reggeli, illetve az esti órákra érdemes időzíteni! A déli órákban az UV-sugárzás helyenként ismét elérheti a nagyon erős szintet.

Az utakon egyre több figyelmetlen, illetve ingerlékeny sofőrrel találkozhat, legyen a szokásosnál is óvatosabb a közlekedés során. Kedden sem tanácsos otthon felejteni a napszemüveget, főleg alacsony napállás esetén fordulhat elő, hogy elvakítja a napfény.

Forrás: meteoklinika.hu

.