Humánmeteorológia: pénteken javul a frontérzékenyek állapota

2017.05.04. 18:41

A hét utolsó munkanapján már nem érvényesül fronthatás.

Enyhülnek a hasi- és izomgörcsök, de a még mindig is fülledt és meleg időben sokan egyre bágyadtabbak, tompábbak lehetnek, másokat továbbra nehézlégzés, rosszullét gyötörhet.

Pénteken fronthatással már nem kell számolni, így amennyiben a frontérzékenyek csoportjába tartozik, akkor nem tapasztalhat markáns tüneteket, reggel a párásabb északkeleti tájakon is csupán átmenetileg erősödhetnek fel az ízületi bántalmak. Ugyanakkor a napközben változatlanul fülledt és meleg napon sokan továbbra is légzési nehézségekkel küszködhetnek, a keringési- és vérnyomásproblémákkal élők körében a rossz közérzet is általános panasz lehet. Figyeljünk jobban oda idős és szívbeteg rokonainkra, ismerőseinkre, például segítsünk a nagy megterheléssel járó tevékenységekben, szervezzünk számukra kímélő programokat. Ezzel nem csak az egészségüket óvhatjuk, de a társaság, a közösen töltött idő a közérzetet is javíthatja.

A fokozottan melegfront-érzékenyek körében a migrén mellett továbbra is gyakori tünet lehet az éjszakai alvászavar, főleg keleten ébredhetünk nehezebben, kialvatlanul. Napközben a fülledt és meleg időben pedig bágyadtság, koncentrálásbeli problémák is jelentkezhetnek, amelyek mind a munkahelyi, mind a mindennapi teendők elvégzését megnehezíthetik. A jobb összpontosítás érdekében, illetve a tompaság elűzésére érdemes napközben jázminos zöld teát iszogatni, amely ráadásul a fejfájást is enyhítheti.

Ha elindulunk otthonról, többfelé az esernyőt, esőkabátot is ajánlott magunkkal vinni, sőt helyenként a gumicsizmára is szükség lehet! Ellenben jó hír, hogy a fülledt és csapadékos időnek köszönhetően az allergiahelyzetben továbbra sem várható romlás. 

A közlekedés során fokozott balesetveszéllyel ajánlott számolni, az autósok ugyanis reggel az északkeleti tájakon helyenként pára- és ködfoltokkal, napközben pedig többfelé még mindig vizes, illetve vízátfolyásos útszakaszokkal találkozhatnak. Ajánlott ezeken a területeken nagyobb követési távolságot tartani, illetve a vizes útburkolaton kerülni a hirtelen fékezést, irányváltást! Sokan ráadásul tompák és figyelmetlenek is lehetnek, közlekedjen a szokásosnál is körültekintőbben!

Forrás: meteoklinika.hu

.