Humánmeteorológia: sokakat megvisel a folyamatos melegedés

Cikkünk végén szavazással: Számodra hány fok az ideális hőmérséklet nyáron?

2017.05.29. 06:34

Hétfőn továbbra is frontmentesen alakul az idő, azonban a folyamatos melegedés már nem csak az arra fokozottan érzékenyeket, de még az egészséges szervezetűeket is megviseli.

Hétfőn nem érvényesül fronthatás, ám a napok óta tartó melegedés az arra fokozottan érzékenyeken kívül másoknak is egyre több kellemetlenséget okozhat. Sokan már napok óta szokatlan fáradékonysággal, bágyadtsággal küzdhetnek, emellett egyeseknél koncentrálási problémák is felléphetnek. A krónikus fáradtsággal küzdők számára ajánlott napközben citromfű teát iszogatni, amelyet élénkítő hatása mellett az összpontosításban is segíthet.

Illusztráció. Fotó: Marjai János (MTI)

A melegedést amúgy is nehezebben viselők körében egyre többen panaszkodhatnak migrénre, a legintenzívebb panaszok az Alföld térségében, illetve az ország nyugati felén élőknél jelentkezhetnek. A tünetek mérséklésére zöld tea fogyasztása javasolt, ám a nyugodt alvás érdekében inkább a délelőtti órákban tanácsos meginni belőle néhány csészével.

Ezen kívül este többen szokatlan álmatlanságot is tapasztalhatnak. A könnyebb álomba merülés, és pihentetőbb alvás elősegítésére lefekvés előtt ajánlott venni egy levendulás fürdőt, továbbá a párnára csepegtetett levendula illóolaj is hatásos megoldásnak bizonyulhat.

Fokozódik a pollenterhelés, a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja az Alföldön és a Dunántúl déli részén helyenként már a nagyon magas szintet is elérheti, amely már intenzív panaszokat is kiválthat az arra allergiásoknál. Az érintetteknek most nem ajánlott a szabadban sportolni, és jó, ha a szokásosnál gyakrabban mosnak hajat.

A nyugati tájakon továbbra is nagyon erős UV-sugárzással ajánlott számolni, míg az ország keleti felén bár a napos tájakon a sugárzás mértékének maximuma megközelítheti az erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Bár a közlekedés során veszélyes időjárási jelenségtől nem kell tartani, a Dunántúlon gyakran, olykor pedig az északi megyékben is elvakíthatja a napfény, érdemes a napszemüveget továbbra is kéz közelben tartani. A meleg időben tompulnak a reflexek, nő a reakcióidő, közlekedjenek óvatosan, fokozott körültekintéssel!

Forrás: meteoklinika.hu


 

 

.