Kiváló lesz a Balaton vízminősége a nyári strandszezonban (belépőárakkal)

2017.05.28. 15:03

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének mérései hozták ezt az eredményt. Azt is eláruljuk, mikor nyitnak a balatoni strandok, és hogy drágábbak lesznek-e a belépőjegyek.

Az akadémia honlapján megjelent híradásból kiderül: az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói 2017. május 23-án végighajózták a tavat, Siófok, Tihany, Zánka, Szigliget és Keszthely térségében helyszíni méréseket végeztek, és vízmintákat szállítottak a tihanyi laboratóriumba.

A tó medre tele van (a siófoki vízmérce állása: 118 cm) strandolásra is alkalmas, 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletű vízzel. 

Az előző napok viharos időjárása fenekestül felkavarta a tavat, az ásványi lebegő anyagok miatt az átlátszóság 40 cm körülire csökkent (a szélcsendes időben megszokott érték felére-harmadára). A tó vízminőségét alapvetően meghatározó lebegő mikroszkopikus algák mennyisége nagyon jó vízminőséget jelez, a klorofillkoncentráció 2 és 13 mikrogramm/liter közötti volt, ami töredéke a fürdővízre előírt határértéknek (50 mikrogramm/liter). A vihar által felkevert vízben a tavi üledék felszínén élő, nagyméretű kovamoszatok domináltak, amelyek szélcsendes időben nem fordulnak elő a vízoszlopban.

A jó vízminőséget jelzi a hullámjárta parti köveken élő fonalas vörösmoszat is.

A napsütés és az emelkedő vízhőmérséklet hatására gyors növekedésnek indultak a Balaton hínárjai is. A szélcsendes öblökben felszínre emelkedett a hínáros békaszőlő, és virágzik a süllőhínár.

Az algaszaporodást szabályozó növényi tápelemek (N, P) koncentrációja a vízben nagyon alacsony, a kimutatási határ közelében van. A Balaton legnagyobb vízhozamú befolyójában, a Zala folyóban az összes foszfor koncentrációja 100 mikrogramm/liter körüli, ami jelentősen kisebb, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában mért értékek. A fentiek arra utalnak, hogy a következő hónapokban, a nyári strandszezonban a tó vízminősége – hasonlóan az elmúlt évekhez – kiváló lesz.

Mikor nyitnak a balatoni strandok, és drágábbak lesznek-e a belépőjegyek?

A nagy balatoni városok fizetős strandjai részben megnyitottak, részben a következő hetekben nyitnak meg, illetve akkortól kell belépőt vásárolni. Az árak Keszthelyen nem változtak, Siófokon és Balatonfüreden viszont emelkedtek tavalyhoz képest.

Keszthely mindhárom önkormányzati fizetős strandja pünkösdkor nyit, az az időjárástól is függ, hogy melyik napon - tájékoztatta az MTI-t Vinczéné Polgár Andrea, a városüzemeltető VÜZ KFt. strandvezető-helyettese. A belépőjegyek árai nem változtak, a város főstrandjára (Szigetfürdő) idén is 890 forintért juthat be egy felnőtt, a két kisebb strandjára pedig 500 forintért.

Siófokon május 15-én indult a strandszezon - számolt be Pintér Tamás, Siófok szolgáltató cégének, a Balaton-parti Kft.-nek ügyvezetője. A városnak több szabad strandja, és két fizetős strandja van. Utóbbiaknál május 19-től kell belépőt vásárolni, amelynek idén emelkedett az ára, ugyanakkor számos kedvezményt vezettek be. 2017-től lehet belépőt venni online is, és lehet fizetni SZÉP-kártyával is - mondta az ügyvezető.

A Balaton egyik legnépszerűbbnek számító fürdőzőhelyén, a siófoki Nagystrandon (PLÁZS) hét közben 750 forint, hétvégén 1000 forint a felnőttjegy ára a július 15-ig tartó előszezonban, ami a főszezontól 250, illetve 300 forinttal emelkedik. A város másik fizetős strandján a belépőjegy-árak előszezonban, hét közben 500 Ft, hétvégén 600 Ft, amelyek a főszezonban 100-100 forinttal emelkednek.

Balatonfüred Esterházy strandja már ezen a hétvégén, a Kisfaludy strandja pünkösdkor nyit a tervek szerint, de ezt az időjárás még befolyásolhatja - közölte az MTI-vel Somogyi László, a strandüzemeltető Probio Zrt. vezérigazgatója. A város főstandjai addig is, továbbá nyitvatartási időn túl közparkként működnek. Nyitás után belépőjegyeket június 20-ig a tavalyi árakon lehet vásárolni, a főszezonban viszont a tavalyi áraknál 5-7 százalékkal drágábban. A felnőtt belépő ára az Eszterházy strandon 1100 forintról 1150 forintra, a Kisfaludy strandon 700 forintról 750 forintra emelkedik.

(MTI)

Fotó: archív - pécsma.hu

.