LMP és MSZP: a kormány hazudik CEU-ügyben (Frissítve!)

2017.05.24. 16:14

Egy közlemény és egy sajtótájékoztató. Frissítés: New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán közleményben jelezte, hogy készen áll a magyar kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

Az LMP alapvető nemzeti érdeknek tartja, hogy a lehető legtöbb és legjobb egyetem működjön Magyarországon. A párt frakcióvezetője szerint "itt az ideje befejezni a hazug propagandát és a közvélemény félrevezetését" a CEU ügyében.

Szél Bernadett társelnök-frakcióvezető szerdán közleményben szögezte le: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása keretében küldött levelére szerinte egyetlen elfogadható válasz van, ha a kormány visszavonja a CEU-t ellehetetlenítő törvényt.

Hozzátette: kedden végképp egyértelművé vált, hogy a törvény feltételeit maga a kormány sem tudja teljesíteni. Az amerikai külügy közleménye szerint ugyanis az amerikai kormánynak sem jogosultsága, sem szándéka nincs arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal a CEU-ról.

A magyar kormánynak péntekig kell válaszolnia az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása kertében küldött figyelmeztető levelére, amire a magyar érdekekkel egyedül összhangban levő válasz az, hogy a kormány visszavonja a törvénymódosítást - közölte Szél Bernadett.

Az LMP azonban nem éri be a lex CEU visszavonásával - folytatta -, az  ország minden pontján elérhetővé kell tenni a minőségi felsőoktatást, hogy a fiatalok itthon maradjanak, és Magyarországon boldogulhassanak.

Illusztráció. Fotó: 24.hu

Az MSZP szerint hazudik a magyar kormány, nem is akarja megoldani a CEU ügyét. 

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, világosan kiderült, hogy a CEU kapcsán hazudik a kormány, meghazudtolja és becsapja az Egyesült Államokat és a magyar embereket.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, az amerikai külügyminisztérium a napokban jelezte, hogy nem tudják a CEU sorsát elrendezni, mert az oktatás nem szövetségi, hanem tagállami hatáskör.

Hozzátette: a magyar kormány New York államot sem kereste meg, ezzel pedig becsapja a magyar embereket is, amikor azt mondja, hogy a minél hamarabbi megállapodásra törekszik.

A szocialista képviselő szerint a magyar kormány "térfelén pattog a labda", sem az Egyesült Államok, sem New York állam, sem a CEU nem tud továbblépni. Hiába mutogat a magyar kormány az egyetemre, az nem veheti át a politika szerepét - hangoztatta.

Kunhalmi Ágnes cinikusnak tartotta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szegeden azt mondta, Magyarországból tudásközpontot kell csinálni.

Hozzátette: az a miniszterelnök mondta ezt, aki egyetemeket akar bezárni, csökkenti az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyek számát, két és félszeresére emeli a tandíjat.

Frissítés:

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán közleményben jelezte, hogy készen áll a magyar kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

A demokrata párti kormányzó honlapján ismertetett közlemény azt állítja: a magyar kormány nemrégiben olyan törvényt fogadott el, amely bezárásra kényszerítené a CEU-t. A közlemény szerint ez a törvény közvetlen módon ellentétes a 2004-ben New York állammal elfogadott közös nyilatkozattal, amely támogatta a CEU célkitűzését magyar akkreditáció megszerzésére, az akkreditált amerikai intézményi státusz megőrzése mellett.

A közlemény szerint "a magyar kormány kinyilvánította, hogy a CEU magyarországi jövőjét csakis az illetékes amerikai hatóságokkal tudja megvitatni". A kormányzó szerint ez ebben az esetben New York államot jelenti.

New York állam kormányzója - mint a közlemény fogalmazott - üdvözli a lehetőséget az ügy megoldására, továbbá arra, hogy haladék nélkül tárgyalásokat kezdeményezzen a magyar kormánnyal. haladéktalanul tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal.

A közlemény hangsúlyozta: "a budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés jelképe, New York állam által alapított világszíinvonaló egyetem. Olyan intézmény, amely több mint 25 esztendőn keresztül "óriási értéket adott Magyarországnak és sokszínű diákságának.

A kormányzó kifejezte meggyőződését, hogy "a CEU szabad intézményként történő megőrzése Budapesten mindenki érdekét szolgálja". Hangsúlyozta: kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal "a New York állam és a magyar kormány közötti kapcsolatok folytatásáról és annak biztosításáról, hogy "az intézmény megbecsült erőforrás maradjon a diákok számára szerte a világban".

Andrew Cuomo kormányzó szerdai közleménye előtt egy nappal az amerikai külügyminisztérium adott ki közleményt, amelyben leszögezte: az amerikai szövetségi kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről.

Az Országgyűlés április 4-én szavazta meg a felsőoktatási törvény módosítását. Ez a többi között kimondta: jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését - a kihirdetését követő napot - követő fél éven belül meg kell kötni.

.