Meleg, száraz idő - fokozódó pollenterhelés (humánmeteorológia)

2017.05.18. 07:22

Csütörtökön sem érkezik front hazánk térségébe. Az előző napokhoz hasonlóan a vérnyomáspanaszokkal küzdők, illetve a melegedésre fokozottan érzékenyek körében továbbra is csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, míg az allergiásoknak a pollenkoncentráció további növekedésére kell számítaniuk.

Csütörtökön folytatódik a frontmentes, kora nyárias idő, a frontérzékenyeknek továbbra sem kell intenzív tünetektől tartaniuk. A gyorsan melegedő időben az arra hajlamosak is csupán gyenge vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak, és a panaszok estére várhatóan tovább enyhülnek. Az érintetteknek ajánlott kerülni a megerőltető fizikai munkát, illetve a cukros és kávés italok fogyasztását!

A fokozottan melegfront-érzékenyek körében többen továbbra is kissé bágyadtnak, álmatag érezhetik magukat napközben, a fáradtság elűzésére azonban a kávé helyett tanácsos inkább néhány csésze zöld teát meginni a délelőtt folyamán.  

A sok napsütés pozitívan befolyásolhatja a hangulatot és a közérzetet, még a középső és nyugati tájakon is, ahol a szélre fokozottan érzékenyek némileg nyugtalanabbak lehetnek a megszokottnál. A szabadtéri programok számára is kedvező a helyzet, érdemes kihasználni a kora nyárias időt egy kis kirándulásra, sétára. Azonban ajánlott figyelembe venni, hogy a déli órákban az UV-sugárzás az erős, néhol a nagyon erős fokozatot is elérheti, ezért a megfelelő bőrvédelem mellett kalap, illetve jól takaró, de szellős ruhadarabok használata is javasolt.

Az allergiások továbbra sem számíthatnak jó hírekre: a meleg és száraz időben egyre emelkedik a pázsitfű pollenkoncentrációja, az Alföld déli részén helyenként akár intenzív panaszokat is kiválthat. Ezen kívül a tölgy, valamint az eperfa és a fenyőfélék virágpora található még meg a levegőben tüneteket okozó mennyiségben.

A jóidő miatt többen választják a biciklit, több a gyalogos is, figyeljen jobban a gyalogosan és a kerékpárral közlekedőkre is! Gyakran a napsütés is zavaró lehet, és figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat!

Forrás: meteoklinika.hu

.