Humánmeteorológia: átmenetileg mérséklődnek a panaszok

2017.06.01. 06:55

Csütörtökön frontmentes napra számíthatunk, általánosan javul a közérzet és enyhülnek a vérnyomásproblémák is. A pollenterhelés azonban fokozódik.

Csütörtökön nem érkezik front a Kárpát-medencébe, megszűnik az előző napokban tapasztalt fülledtség. Országszerte javul az általános közérzet, a Dunántúlon megszűnnek, és keleten is mérséklődnek valamelyest az éjjel átvonult hidegfronthoz köthető panaszai. Amennyiben rosszabbul aludt, a nap folyamán már pihenhet a szervezete, a napos időszakokban (különösen nyugaton) feltöltődhet energiával.

A változó felhőzet hatására kissé ingadozhat a hőérzete, de alapvetően kellemes lesz a szabadban tartózkodni - érdemes lehetőség szerint kinti programokat szerveznie. Ne terhelje viszont túl magát, a következő napokban ismét a melegedés, helyenként pedig a hőség fogja igénybe venni a szervezetét. Ebben az időszakban fogyasszon több magas magnéziumtartalmú élelmiszert, például olajos magvakat, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, illetve fokozatosan kezdje növelni a folyadékbevitelt is.

A déli órákban a napos tájakon, azaz főként északon nagyon erős UV-sugárzásra számítson, ezért ne csak akkor védje bőrét, ha a fokozottan érzékenyek körébe tartozik. A kisgyerekek is könnyen leégést szenvedhetnek, javasolt 20-30-as faktorszámú naptejjel krémeznie magát. Ne feledkezzen meg a napszemüvegről sem, illetve próbálja kerülni a tűző napon tartózkodást.

Az allergiahelyzet ismét romlásnak indul, és egyre többfelé már tüneteket okozó mennyiségben lesz jelen a sokaknak problémát okozó csalán virágpora is. Ezen kívül továbbra is a pázsitfűfélék okozhatják a legtöbb panaszt, ezért amennyiben ezekre allergiás, akkor orrfolyást, tüsszögést tapasztalhat, illetve a szeme is viszkethet, könnyezhet. Az említett növényekre allergiásoknak javasolt kerülni a gazos, elhanyagolt területeket, illetve a mezőket, réteket is.

A közlekedésben többfelé, de nagyobb eséllyel délen számíthat esőtől nedves útszakaszokra, illetve zivatarok, felhőszakadás is nehezítheti a haladást. Zivatarokban átmenetileg erős, viharos lehet az oldalszél, ami rontja a menetstabilitást. Jó hír, hogy némiképp javulnak a reflexek, de a napos tájakon az erős napsütés időnként elvakíthatja a közlekedőket.

Forrás: meteoklinika.hu

.