Humánmeteorológia: fülledtség és kettősfronti hatás

2017.06.06. 06:18

Kedden napközben kettősfronti hatás, illetve a továbbra is fülledt idő terheli a szervezetet. Az esti órákban aztán ismét hidegfront érkezik, amelynek azonban nem csak negatív, de pozitív hatásait is megtapasztalhatjuk.

Kedden a nap nagy részében kettősfronti hatás érvényesül, amely további megterhelést ró a fülledt időjárást amúgy is nehezebben viselő szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre. Továbbra is sokan tapasztalhatnak légzési nehézségeket, keringési panaszokat, általános lehet a rossz közérzet. Szívre gyakorolt jótékony hatása miatt napközben galagonya teát ajánlott fogyasztani, ezen kívül fontos, hogy az érintettek lehetőleg kerüljék a fokozott lelki, illetve fizikai megterheléseket!

A frontérzékenyeknél napközben felerősödnek a gyulladásos panaszok, emellett különböző eredetű fejfájásos tünetek is jelentkezhetnek. Kezdetben jellemzően migrén, az esti óráktól pedig már görcsös fájdalom is felléphet. A panaszok enyhítésére napközben érdemes meginni néhány csésze jázminos zöld teát, este pedig a levendula virágzatából készült forrázat nyújthat hatásos megoldást.

Illusztráció. Fotó: Pixabay

A görcsös fejfájáson kívül az esti időszakban érkező hidegfront a hasi- és izomgörcsöket is felerősítheti, a rendkívül szeles időben pedig többeknél nyugtalanság, álmatlanság léphet fel. Vacsorára ajánlott tojást, illetve magas magnézium tartalmú élelmiszereket (pl. teljes kiőrlésű pékárut, olajos magvakat) tartalmazó ételeket fogyasztani, a könnyebb elalvásban pedig a párnára csepegtetett levendula illóolaj segíthet.

A szárazabb nyugati tájak kivételével, a csapadékos idő miatt csökken a pollenterhelés, ugyanakkor zivatarok környezetében az asztmatikus tünetek átmeneti felerősödésével is számolni kell. Az légzőszervi megbetegedésben szenvedők a mozgalmasabb órákat próbálják zárt térben átvészelni és erre az időre inkább pihenjenek le.

A naposabb nyugati tájakon az UV-sugárzás maximuma megközelítheti az erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Az autósoknak ajánlott figyelembe venni, hogy az esőtől többfelé vizessé és csúszóssá válhat az útfelület, a felhőszakadások területén pedig a látástávolság is jelentősen lecsökkenhet! Ezekben az esetekben lassabb vezetés és nagyobb követési távolság tartása javasolt. Az intenzívebb zivatargócokat kísérő viharos széllökések a kocsi menetstabilitását is nagymértékben ronthatják. Nagy a balesetveszély, vezessen fokozott körültekintéssel!

Forrás: meteoklinika.hu

.