Humánmeteorológia: Nyugtalan? A front is lehet az oka

2017.06.07. 06:53

Szerdán a front elvonultával jelentősen felfrissül a levegő, sőt a vérnyomáspanaszok is enyhülnek, ám a lehűlésre-, és a szélre fokozottan érzékenyek körében többféle tünet is jelentkezhet.

Szerdán az éjszaka átvonult front mögött végre ismét felfrissül a levegő, sőt a keringési- és vérnyomásproblémákkal küzdők panaszai is mérséklődnek. Ugyanakkor a lehűlésre fokozottan érzékenyek körében kezdetben továbbra is jelentkezhetnek hidegfront jellegű tünetek. Ám az északi tájak mélyebben fekvő völgyeiben felerősödő reggeli kopásos ízületi bántalmak napközben, a görcsös panaszok pedig estére jelentősen mérséklődnek. Az ízületi fájdalmak enyhítésére ajánlott ébredés után egy könnyű, tehermentes tornával átmozgatni a végtagokat. A görcsoldásban a megnövelt magnézium-bevitel mellett a borsmenta is hatékony megoldásnak bizonyulhat.

Napközben többfelé élénk, este erős szél szintén sokféle humánmeteorológiai tünetet válthat ki az arra érzékenyeknél. A Dunántúlon, illetve a középső tájakon sokan ingerlékenyebbek, nyűgösebbek lehetnek a szokásosnál, egyeseknél fejfájás is jelentkezhet. Többeket az esti órákban is nyugtalanság gyötörhet, csak nehezen jön álom a szemükre. Amennyiben Ön is gyakran tapasztal hasonló tüneteket szeles időben, igyon meg napközben néhány csésze citromfű teát, amely az idegi feszültség csökkentése mellett a fejfájást is csillapíthatja. Az alvás megkönnyítésére lefekvés előtt igyekezzen nyugodt hangulatot teremteni a szobában, párologtasson például levendula illóolajat.

Érdemes ismét nagyobb hangsúlyt fektetni az immunrendszer erősítésére is. Az elmúlt napok gyakori fronttevékenysége jelentősen igénybe vette a szervezetünket, amely legyengült és fogékonyabbá vált a kórokozókkal szemben. Javasolt növelni a napi vitaminbevitelt, amit legegyszerűbben a friss idényzöldség- illetve gyümölcsfélék fogyasztásával érhetünk el.

A szabadtéri programok során változékonyságra kell készülni, keleten az esernyőre is szükség lehet. Az UV-sugárzás maximuma helyenként ugyan elérheti ugyan az erős fokozatot, de a sugárzás értéke a változó felhőzet miatt ingadozó lesz. Rossz hír viszont, hogy az átmeneti javulást követően ismét növekedésnek indul a pollenkoncentráció.

Keleten több helyen az esőtől vizesek és csúszósak lehetnek az utak, ezeken az útszakaszokon javasolt nagyobb követési távolságot tartani, illetve mérsékelni a sebességet. Emellett a feszült gyakran ingerlékenyek sofőrök is növelik a balesetveszélyt, közlekedjen a szokásosnál is óvatosabban!

Forrás: meteoklinika.hu

.