Romlik a pollenhelyzet, nagyon erős lehet az UV-sugárzás

Humánmeteorológia

2017.06.08. 06:43

Csütörtökön frontmentes időre számíthatunk, tovább javul az élettani helyzet. Napközben jelentősen csökken a szélterhelés, a napos idő pedig pozitívan befolyásolja a hőérzetet és a teljesítőképességet is. Ugyanakkor a déli órákban az UV-sugárzás maximuma a nyugati tájakon ismét elérheti a nagyon erős fokozatot!

Illusztráció. Fotó: Pixabay

Csütörtökön frontmentes időre számíthatunk, tovább javul az élettani helyzet. Csökken a szélterhelés, enyhülnek az az arra érzékenyek panaszai. A vérnyomásproblémákkal élőknél is csupán átmeneti vérnyomás-ingadozás jelentkezhet a délelőtti órákban. Az érintetteknek érdemes gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról, az alkoholt és a kávét viszont lehetőleg továbbra is kerüljék.

A napos tájakon frissebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat, a hőérzet is kellemesen alakul. Ezzel együtt javul a teljesítő- és a munkavégző-képesség is. Az időjárási feltételek kedveznek a szabadtéri programoknak, érdemes tehát kihasználni a jóidőt egy kis sétára, kirándulásra. Nyugaton azonban nem tanácsos megfelelő bőrvédelem, illetve kalap, vagy sapka nélkül huzamosabb ideig a napon tartózkodni. Arrafelé ugyanis az UV-sugárzás maximuma a déli órákban megint elérheti a nagyon erős fokozatot! Ezzel szemben keleten a változó felhőzet miatt ingadozó lesz az értéke.

Az allergiahelyzetben további romlás várható. Intenzív tüneteket elsősorban a csalánfélék válthatnak ki az arra érzékenyeknél, de a pázsitfűfélékre allergiások is tapasztalhatnak tüsszögést, orrfolyást, vagy szemviszketést. Az érintettek számára javasolt kerülni a tejtermékek fogyasztását, illetve a ruhák szárítását is inkább zárt térben ajánlott végezni.

A közlekedők reggel a déli, illetve a keleti tájakon esőtől vizes útszakaszokkal is találkozhatnak, ezek területén lassabb vezetés, valamint nagyobb követési távolság tartása javasolt. Emellett a nyugati tájakon gyakran, keleten időnként a napsütés is elvakíthatja, jó ha van kéznél napszemüveg!

Forrás: meteoklinika.hu

.