Hirdetés

Uborkaszezon
pixabay.com

Uborkaszezon

2017.07.10. 10:45

18 ezer tonna uborka teremhet az idén, amely elég lesz a növekvő magyar fogyasztás kiszolgálására

Hirdetés

A várakozások szerint csaknem 18 ezer tonna hajtatott uborka teremhet az idén, amely elég lesz a növekvő magyar fogyasztás kiszolgálására - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint Magyarországon a hajtatott uborka termesztése évek óta 100 hektár körül van, ebből 60-70 hektár a kígyóuborka, amit 30-40 hektáron folyó salátauborka termesztés egészít ki. Uborkahajtással jelenleg csak a professzionális kertészetek foglalkoznak, a kis üzemek és kistermelői kertészetek gyakorlatilag teljesen eltűntek - tették hozzá.

    A konzervuborka termőterülete Magyarországon 500-600 hektár között ingadozik, az éves termésmennyiség pedig 13-14 ezer tonna. A legnagyobb konzervuborka termelő körzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol több településen önkormányzati segítséggel folyik a termelés.

    Az uborkára jellemző, hogy rövid idő alatt terem, gyorsan megtérül, ugyanakkor termesztéstechnológiailag kényes növényfaj. Sok kórokozója és kártevője van, a rövid termesztési időintervallum alatt pedig általában nem alkalmazható gazdaságosan a növényvédelem.

    Hozzátették: ahhoz, hogy megfelelő hozamot, és ezzel árbevételt érjenek el a gazdák, 2-3 naponként szedni kell a gyorsan 300-400 grammosra növő terméseket.

    A NAK piaci felméréséből kiderült, hogy nyugat-európai tendenciának megfelelően Magyarországon is növekszik az éves uborkafogyasztás. Míg Nyugat-Európában a kígyóuborka értékesítése átlagosan 2-2,2 kilogramm körül van fejenként, addig a magyarok 1,6-1,8 kilogramm uborkát fogyasztanak évente.

.