Hirdetés

Nem árt tudni ezeket, ha pálinkát főzne

Nem árt tudni ezeket, ha pálinkát főzne

2017.09.27. 08:30

Érdemes odafigyelni a szabályokra.

Hirdetés

Már a pálinkafőzés megkezdése előtt párlat adójegyet kell igényelnie annak, aki pálinkát akar házilag előállítani.

Párlat adójegyet az igényelhet, aki rendelkezik desztilláló berendezéssel és ezt a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnak is bejelentette. Az igénylés során a „NAV_J27 – Magánfőzők párlat adójegy megrendelése” nyomtatványt kell kitölteni és elektronikusan, vagy papír alapon eljuttatni a NAV részére, már a párlat előállítását megelőzően. A párlat adójegyhez csak az ellenérték befizetése után lehet hozzájutni.

A párlat adójegy az 1 liter magánfőzött párlat után a 700 forint jövedéki adó megfizetését, illetve az 1 liter pálinka eredetét igazolja. Első alkalommal minimum 5 darab, éves viszonylatban maximum 86 darab párlat adójegyet lehet igényelni. Amennyiben egy háztartásban több magánfőző él, úgy az általuk előállított mennyiségek egybeszámítandók és nem haladhatják meg a 86 litert. Az idei évben eddig 163 magánfőző közel 3 000 darab párlat adójegyet igényelt, többségük már 2016-ban is élt a magánfőzés lehetőségével.

Bérfőzetés keretében is lehet pálinkát előállíttatni, de nyilatkozni kell arról, hogy a tárgyévben a bérfőzető és a vele egy háztartásban élők együttesen mekkora mennyiségű párlatot állíttattak elő, illetve arról is, hogy egyikük sem állít elő párlatot magánfőzés keretében.

Bérfőzés esetén az előállítható mennyiség 43 hektoliterfok, amely mennyiségig 1 670 forint, míg az e feletti mennyiségre 3 330 forint a jövedéki adó. A hatályos jogszabály nem korlátozza a maximálisan főzethető mennyiséget, azonban 43 hektoliterfok felett már magasabb jövedéki adót kell fizetni.

A NAV munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében található 29 szeszfőzdét. A pénzügyőrök több esetben szembesültek azzal, hogy 43 hektoliterfokot meghaladó előállítás és az ezzel járó magasabb adó megfizetésének elkerülésére elhunyt személyek adataival éltek vissza a bérfőzetők.

.