Hirdetés

Rövid lesz az idei farsang

Rövid lesz az idei farsang

2018.02.03. 19:37

Az idén csak eddig tart a farsang.

Hirdetés

Az idén rövid lesz a farsangi időszak.

A farsangi időszak kezdete január 6. vízkereszt, a vége pedig a nagyböjtöt megelőző húshagyó kedd éjfél, ami az idén, február 13.
Régen azért okozott gondot a rövidség, mert a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka, az utolsó három napban rendezték meg a háromnapos bálokat. A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. .

Farsangi álarcban

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is.

Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A busójárás eredetileg házról házra járó termékenységvarázsló szokás volt, a faragott famaszkot viselő busók csak felnőtt férfiak lehettek, később vált a rendezvény idegenforgalmi látványossággá.

.