Egy teszttel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható az Alzheimer-kór

MTI

2019.01.19. 13:00

Évvel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet a kór egy memóriateszttel.

Évvel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet a kór egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki. A kísérlet önkéntesek bevonásával valósult meg.

Két lépcsőben vizsgálták meg a tesztalanyokat

A University College London (UCL) kutatói által toborzott harmincöt önkéntes közül huszonegy főnél találtak olyan génmutációt, amely miatt nagyobb esélyük van arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki náluk. A résztvevőknek tárgyak listáját, egy diagram részleteit és egy történet elemeit kellett megjegyeznie. Ezt követően harminc perccel, majd hét nappal később is fel kellett idézniük, mire emlékeznek.

A teszttel hamarabb kiszűrhetővé válhatnak a kórral kapcsolatos memóriaproblémák

A kutatás során kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek génmutációja volt – tehát hét éven belül nagy valószínűséggel kialakulhatott náluk az Alzheimer – a félórás tesztet még meg tudták oldani, de a hét nappal későbbit már nem. Az Alzheimerrel kapcsolatos memóriaproblémákat sokkal korábban ki lehet szűrni ezzel a teszttel, mint bármelyik korábban alkalmazott kognitív teszttel – mondta el a kutatócsoport tagja Phil Weston, az egyetem tudósa.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan, progresszív agyi rendellenesség, amely lassan felemészti a memóriát, a gondolkodási képességet, és végül azt is, hogy a páciens képes legyen önállóan a legegyszerűbb hétköznapi feladatok megoldására.

.