Tizenhét megyében emelkedett az influenzás betegek száma

2018.02.14. 16:47

Meghűlés, influenza, nátha, torokfájás - melyiknek mik a tünetei? 

A 6. héten tovább terjedt az influenza az országban, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint az előző héten - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának legfrissebb, szerdán közzétett jelentéséből.

A közlés szerint február 5-11. között 27,5 százalékkal többen, majdnem hetvenezren fordultak orvoshoz, mint az azt megelőző héten. 
 Az adatokból kitűnik, hogy a 6. héten 17 megyében emelkedett, két területen (főváros és Zala megye) nem változott, egy megyében (Somogy) pedig csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, és a legtöbb beteg továbbra is a gyermekek és a fiatal felnőttek közül kerül ki.

A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján - az előző héthez viszonyítva - 276 embert kezeltek kórházban influenza miatt, ez 40,8 százalékos emelkedés az előző heti adatokhoz képest.
 

Meghűlés, influenza, nátha, torokfájás? 

Ezeket a megbetegedéseket általánosságban vírusok  (influenza, parainfluenza, adenovírusok) okozzák. 

Az influenza tünetei

Az influenza kezdeti tünetei közül hiányzik a hurutos tünet. Ez az egyik legfontosabb tüneti különbség, melyből következtetni lehet, hogy megfáztunk vagy influenzásak lettünk.

A hirtelen kezdet jellemző rá. Hidegrázást követően magas láz jelentkezik, gyengeségérzéssel. A fejfájás, a végtag és ízületi fájdalmak (főként a háttájék) szintén elég meghatározóak.
A fejfájás jellemzően szem mögötti fájdalomérzéssel jár, és szinte elviselhetetlen.

Később a torokban kaparó érzés jelentkezik, a fájdalmas nyelés a fülbe sugárzik ki. A nyaki nyirokcsomók ezzel egy időben fájdalmasan megduzzadnak. Kezdeti fázisra jellemző a száraz köhögés is, amikor a beteg semmit nem tud felköhögni. Bő vizes orrfolyás indul. A garatfalon undorító nyúlós váladék csurog lefelé, étvágytalanságot, hasfájást, hasmenést, hányingert, hányást okozva. A szemek könnyezhetnek, a kötőhártya vérbő lehet.

Az egyéb  légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenza vírusok is köhögéskor, tüsszentéskor váladékcseppek révén terjednek. Az influenza több tünetében hasonlít a náthához, de a tünetek megjelenési sorrendje, s legfőképpen a szövődmények jelentős különbséget mutatnak.
 

Megfázás

A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a meggyengült immunrendszer. A kórokozók cseppfertőzéssel jutnak a szervezetbe főként a nyálkahártyákon át. Sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés, de nem súlyos megbetegedés.

Tünetei: fejfájás, torokfájás, tüsszögés, köhögés, nátha, rossz közérzet.

Láz akkor jelentkezik, ha bakteriális felülfertőzés történt.
 

Nátha (orrmelléküreg gyulladás)

Az orrnyálkahártya feladata, hogy a légutak felé tartó szennyeződéseket, ill. kórokozókat visszatartsa. Ha az orrnyálkahártya valamiért veszít az ellenálló képességéből (pl. lehűlés miatt), az odakerült vírusok könnyebben megtelepednek. Eltávolításukra a nyálkahártya  bőségesen kezdi termelni a váladékot, "orrfolyás".

A fokozott nyálkahártya működés  következménye az orrnyálkahártya duzzanata. Ezért tapasztaljuk azt, hogy számtalanszor hiába fújjuk ki az orrot, nem jön semmi. Ilyenkor csak nyitott szájjal tudunk lélegezni, ami súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy a levegő felmelegítés nélkül közvetlenül jut a torokhoz. Az orrlégzés helyreállítása tehát két ok miatt is nagyon fontos.

Az orrcseppek, orrsprayk az orrnyálkahártya ereit összehúzva mérséklik a duzzanatot, és a váladéktermelést is csökkentik. A megbetegedések megelőzésében legfontosabb az immunrendszer erősítése. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással megtartható a szervezet védekezőképessége.

.