Hirdetés

Ez a jó kávé titka

Ez a jó kávé titka

2018.04.30. 09:49

Magyarországon régóta egy rossz beidegződés él.

Hirdetés

Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, hogy a kávé csak cukorral iható. Pedig felesleges cukorral édesíteni, mert ha jó az alapanyag és megfelelően pörkölik, nem lehet keserű.

A kávét egészen a 17-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az italt.

A jó kávéhoz három elengedhetetlen feltételnek kell teljesülnie:

·        hogy jó ültetvényről származzon,

·        jól pörköljék, és hogy

·        jól készítsék el.

Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt.

Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.

Érdemes előbb magában megkóstolni a kávét, és csak ezt követően döntsünk a cukor hozzáadásáról. Fontos továbbá, hogy ne pörköljük agyon a kávét, mert teljesen más ízvilágot kaphatunk.

Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét, a cukor tehát nem elhanyagolhatatlan mellőle, csupán szokássá vált.

.