Magyarországon régóta egy rossz beidegződés él.
Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, hogy a kávé csak cukorral iható. Pedig felesleges cukorral édesíteni, mert ha jó az alapanyag és megfelelően pörkölik, nem lehet keserű.
A kávét egészen a 17-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az italt.
A jó kávéhoz három elengedhetetlen feltételnek kell teljesülnie:
· hogy jó ültetvényről származzon,
· jól pörköljék, és hogy
· jól készítsék el.
Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt.
Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.
Érdemes előbb magában megkóstolni a kávét, és csak ezt követően döntsünk a cukor hozzáadásáról. Fontos továbbá, hogy ne pörköljük agyon a kávét, mert teljesen más ízvilágot kaphatunk.
Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét, a cukor tehát nem elhanyagolhatatlan mellőle, csupán szokássá vált.