Drogprevenciós előadást hallgattak a szombathelyi Premontrei diákjai

2018.04.17. 07:40

Pintér Viktória beszámolója

Stroboszkóp, füst, diszkófények, egy kis techno, vásznon villódzó buli képek – s mindez délelőtt, tanítási időben. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjaival a Savaria Mozi nagytermében rendhagyó drogprevenciós előadáson jártunk. Klobusitzky György egyszemélyes prezentációja az életre nevel. Fontos iskola.

A háta mögött gyorsan váltakozó snittek. Mintha a mozi gépkezelője percenként fűzné be a vetítőgépbe egyszer volt fiatalok életfilmjeit. Egy baj van: mind rövid. Mindegyik ideje megszakadt, egyik sem futotta ki magát.

Villanyoszlopoknak ütközött autók, letakart testek, országút széli keresztek, hetente újragyújtott mécsesek… ezek maradtak. Mementók. Azt üzenik: többet érdemelsz! Azt üzenik: az élet ajándék, ne dobd el! Azt üzenik: valaki hazavárt.

Ez az előadás nem használ tiltó szavakat, nem fölényeskedő, ugyanakkor felkészült, ütős és problémaérzékeny. Klobusitzky György az életből merít, hiteles példáival, remek humorával, rálátásával elgondolkodtat, füleket teremt a hallásra. Hiszen a külvilág nem dugja el előlünk a drogot, az alkoholt vagy a cigarettát, és a rossz döntéseknek sincs életkori limitje. De van szabad akarat és ítélőerő, és talán pont ennek az előadásnak a mondatai lesznek képesek arra, hogy mint egy váratlan flashback, visszatérjenek és visszahúzzanak bennünket a szakadékszéléről a kellő pillanatban.

Pintér Viktória

tanár

Galéria

.