Szívünk egészsége nem lehet pénz kérdése

2018.04.26. 10:03

Olcsón is lehet egészségesen táplálkozni, és drágán is lehet egészségtelenül enni.

A munkánk, az életmódunk, az ételeink együtt növelik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A mozgás és a táplálkozás együtt segítheti a megelőzést, de egyik sem helyettesítheti a másikat.

Sem az életmódunk, sem a jellegzetes magyar ételek nem használnak az egészséges életmódnak, de már egy szemléletváltás érződik e téren.

Rengeteget változott pozitív irányba az emberek vágya az egészséges életmód irányába, és nemcsak a fiataloknál, hanem a középkorú generációknál is megfigyelhető ez.

A koszorúér-betegségekkel kapcsolatban a nemi eltéréseket nézve végeredményben nincs különbség, azonban bizonyos tekintetben, ha nehezen is, de meg lehet különböztetni a meglévő férfi és a női veszélyeztetettséget. Az azonban biztos, hogy a nők hormonjai nagyon sokáig megvédik őket ezektől a betegségektől, még akkor is, ha a fogamzásgátlók hajlamosítanak a trombózisra.

A szívrohamot csak változtatással lehet elkerülni

A közhiedelemmel ellentétben a nők ma már veszélyeztetettebbek Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében, a statisztikák szerint ugyanis több nőnél szerepel ez halálokként, mint férfinál. Az életstílusunk nagy kockázati tényezőkkel jár, ennek megelőzése csak egy gyerekkori egészséges életmóddal, egészségkultúra kialakítással lehetséges, illetve később is még lehetséges javítani, ha ezeket a tényezőket időben felfedezi az ember, és kezelést kap, akkor elkerülhető a koszorúér-betegség.

Azok a betegek, akik hirtelen szembesülnek a saját szívbetegségükkel, azok a tapasztalata szerint igyekeznek gyorsan elfelejteni, hogy átestek egy ilyen krízisen – ezt egyébként a modern kezelési eljárások lehetővé is teszik –, és rohannak vissza a – a megfogalmazása szerint – abba az elrontott életstílusú életbe, ami miatt a katéteres asztalra került. A következő szívrohamot csak változtatással lehet elkerülni.

Egészséges embernél ötévente, míg valamilyen kockázati tényező – dohányzás – megléte esetén évente ajánlott eljárni szűrésre.

Egészséges életmód: sosem késő váltani

A mozgás és a táplálkozás együtt segítheti a megelőzést, egyik nem helyettesítheti a másik. Fontos lenne, ha mindenre jutna idő. Az idő azonban pénz – a magyar felnőtt lakosság 60 százaléka az anyagiakban látja az egészséges életmód legnagyobb akadályát, ő viszont ezzel szemben úgy véli, olcsón is lehet egészségesen táplálkozni, és drágán is lehet egészségtelenül enni.

Sokan amint jól érzik magukat egy megrázkódtatás után, azonnal visszatérnek a betegséget kiváltó életmódhoz, itt pedig kulcsfaktor az lenne, ha rájönnének ezek az emberek, hogy nem a gyógyszer a megoldás a betegségre, és nem a bűnbakot meg a kifogást kell keresnie. Életmódot apró lépésenként is meg lehet változtatni.

Az  emberek magánéleti státusza is növeli szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A fenti cikk tartalmát legjobb tudásunk szerint állítottuk össze, mégis általános jellegű, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvossal történő konzultációt!

.