Hirdetés

Drónokkal ellenőrzik az erőművek kéményeit Bécsben
SmartDron_Foto_Wien Energie_Dimo Dimov

Drónokkal ellenőrzik az erőművek kéményeit Bécsben

2018.05.14. 17:54

Drónokkal ellenőrzik az erőművek kéményeit Bécsben

Hirdetés

A Wien Energie innovációs projektje keretében ipari drónokkal ellenőrzik a szél- és naperőműveket valamint a hőerőművek kéményeit Bécsben. Így senkinek sem kell a magasba másznia, és sokkal rövidebb időre kell leállítani a létesítményt.

Smart Drone Inspection a neve a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie egyik legújabb projektjének, amelynek keretében drónok végzik a hőerőművek kéményének valamint a szél- és naperőművek biztonsági ellenőrzését.

Az ipari drónokra nagyfelbontású kamerákat és szenzorokat szerelnek, amelyek nagy mennyiségű képet és adatot rögzítenek, illetve továbbítanak a vizsgált létesítményekről. Az így keletkező nyers adathalmazt szuperszámítógépek és algoritmusok segítségével egy elemző alkalmazás a szükséges minimális egységekre bontja. Ezután egy mesterséges intelligencia automatikusan hibák és meghibásodások után kutat a felvételeken, amelyeket továbbít a Wien Energie-nek.

A bécsi energiaszolgáltató valamint a Skyability és a Birds.ai startupok közös fejlesztésének köszönhetően így senkit sem kell felküldeni a magasba, hogy átnézze a kéményt vagy a szélkereket, és minimalizálható a leállási idő is.

A Smart Drone Inspection még 2017-ben kapott zöld utat, amikor bekerült a bécsi energiaszolgáltató által meghirdetett Innovation Challenge győztesei közé.

Az Innovation Challenge lényege, hogy a Wien Energie különböző startupokkal működik együtt, hogy segítségükkel felpörgesse a termékfejlesztést. A startupoknak pedig egy nagy cég teljes infrastruktúrája és forrásai állnak rendelkezésükre, hogy kidolgozzák és piacra vigyék termékötleteiket.

.