Hirdetés

Öt tipp a kullancsok ellen
homeopatia.info.hu

Öt tipp a kullancsok ellen

Kullancsveszély nyáron

homeopatia.info.hu

2018.07.11. 12:57

Így lehet kullancsmentes a nyara.

Hirdetés

A verőfényes nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy elhagyva a város falait, a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, ugyanis haza általában már többen érkeznek, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy ezeket az illegális bérlőket, a kullancsokat kilakoltassuk, illetve beköltözésüket megelőzhessük, Dr. Mátray Árpád homeopata oszt meg velünk pár jótanácsot.

 

1. Zárt öltözetben menjünk ki a természetbe!

Mátray Árpád ezt tartja a legelemibb védekezési módnak, ugyanis a nyakunknál, a csuklónknál és a bokánknál feszes, gumis ruházat ha nem is hermetikusan, de mindenképp elzárja a kis paraziták útját. Bár nem túl esztétikus, de ha nadrágunk szára nem gumírozott, húzzuk rá a zoknit, hiszen erdőben vagyunk, nem divatbemutatón.

 

2. Fújjuk be magunkat!

Ha mégsem tudjuk biztosítani, hogy zárt ruházatban menjünk ki, mindenképp alkalmazzunk bőrfelületre felvihető vagy ráfújható riasztószert. Ezt persze akkor is alkalmazhatjuk kiegészítő megoldásként, ha megfelelően fel tudtunk öltözni.

 

3. Vizsgáljuk át magunkat!

Ha hazaértünk a kirándulásból, vagy éppen pihenőt tartunk, mindenképpen nézzük vagy nézessük át testünk felületét. Mivel a kullancsok a vékony bőrrel fedett területekre szeretnek bekuckózni, ezért érdemes a nyaki, a hasi részt, a lágyék tájékát, valamit a térd- és könyökhajlatot fokozott figyelemmel átvizsgálni.

 

4. Ha már bennünk a kullancs, akkor is van megoldás!

A kullancs eltávolítása mellett Mátray Árpád a helyi tünetek csökkentését is javasolja. A szúrással járó sebeknek kiváló ellenfele a Ledum vagy az Arnica nevű homeopátiás készítmény, a csípések ellen az Apis Mellifica nevű szer ajánlatos. Ezekből ha 30 CH-s hígításban 5-5 golyót fél pohár vízben feloldunk, és egy óra alatt elkortyolgatjuk, enyhül a csípés okozta duzzanat és viszketés. Az Arnicát és az Apist gél formájában is alkalmazhatjuk a sérült felületen.

 

5. Ebben az esetben forduljunk orvoshoz!

Ha a szúrás körüli területen több napon keresztül el nem múló, körkörös, piros elváltozást észlelünk, feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk, ugyanis ez akár a Lyme-kór tünete is lehet.

.