Hirdetés


Mennyire és hogyan kötelező a téli gumi Ausztriában?

2014.11.20

Több ellentmondó információ kering az osztrák szabályozásról. De mit mond a törvény? Ön is lecserélteti az autógumiját télre? Írásunk végén szavazzon!

Hirdetés

Több ellentmondó információ kering az osztrák szabályozásról. De mit mond a törvény?

A téli hónapok közeledtével – különösen az Ausztriához közel fekvő területeken - minden évben előkerül az osztrák téli gumik ügye.

Mennyire és hogyan kötelező a téli gumi Ausztriában?

Azt szint mindenki tudja, hogy kötelező, de hogy mikortól és hogyan, arról több egymásnak ellentmondó információ is kering.

Nos, a hivatalos válasz az osztrák belügyminisztérium honlapján található.

Személyautók esetében

Ezek szerint a közlekedési törvény 2014. áprilisi módosítása azt mondja, hogy a 3,5 tonnánál könnyebb személygépkocsik és tehergépjárművek számára november 1-je és április 15-e között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi használata. A télies útviszony havas, hókásás és jeges utat takar, és mind a négy keréken téli guminak kell lennie.

Ezt helyettesítheti a hólánc minimum két meghajtott keréken, ha az úttestet egybefüggő hó- vagy jégtakaró borítja.

A téligumi-kötelezettség csak a forgalomban résztvevő, 3,5 tonnánál kisebb súlyú személy- és tehergépjárművekre vonatkozik.

Személyautónak számítanak ebből a szempontból a furgonok (microcarok), vagyis a zárt szekrényes, négykerekű könnyű teherszállítók is.

Teherautók

A 3,5 tonnánál nagyobb súlyú teherautók és buszok esetében a fenti időszakban az útviszonyoktól függetlenül kötelező a téli gumi használata. Ezeknél a járműveknél legalább egy meghajtott tengely kerekein kell téli guminak lennie.

Téli guminak csak a következő jelöléssel ellátott abroncsok számítanak: M+S, M.S., M&S. (Az egész évben használható abroncsokat is csak így fogadják el téli guminak.)

Ellenőrzés és büntetés

A téli gumi meglétét a rendőrség ellenőrzi, így a büntetést is ők szabják ki. Ennek összege osztrák mércével mérve viszonylag enyhe, 35 euró, de ha a hiánya miatt az autós veszélyezteti a közlekedésben résztvevők biztonságát, akkor akár 5 ezer euróig terjedhet.

Fontos tudni: akkor is megbüntethetnek valakit a téli gumi hiánya miatt, ha induláskor még tiszta volt az úttest, közben viszont elkezdett havazni vagy ónos eső kerekedett.