Hirdetés

Filmes helyszínekkel ajánlják Budapestet
www.port.hu

Filmes helyszínekkel ajánlják Budapestet

MTI; fotó: www.port.hu

2018.06.25. 16:25

Filmforgatási helyszínén volt már többek között a Magyar Állami Operaház, az Országház és a Hősök tere is.

Hirdetés

A magyar főváros egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban. Filmforgatási helyszínén volt már többek között a Magyar Állami Operaház, az Országház és a Hősök tere is.


A filmforgatási helyszínek között szerepel például a Danubius Hotel Gellért szálloda és a Szent Gellért Gyógyfürdő (Evita, Én, a kém), a Four Seasons Hotel Gresham Palace (A kém), a Bálna Budapest (Mentőexpedíció), az Andrássy út és az Oktogon (Evita, Bel Ami - A szépfiú) valamint a Szent István-bazilika (a környező utcákban forgatták egyebek között az Inferno című filmet).
 
A lista tagja továbbá a Gozsdu-udvar (Vörös zsaru, Kémjátszma), a Magyar Állami Operaház (Vörös veréb, Szerelem és halál, München, Az operaház fantomja), az Országház és a Duna (A szállító 3., Atomszőke), a Hősök tere (Die Hard - Drágább, mint az életed), valamint a Szabadság tér (Szárnyas fejvadász 2049, A kém, Atomszőke).

A forgatások alatt a magyar főváros lett több hollywoodi sztárnak, köztük Angelina Jolie-nak, Ryan Goslingnak, Harrison Fordnak és Jennifer Lawrence-nek is az otthona.

Az olyan új produkciók pedig, mint a Colette, A kém, aki kidobott engem, a Terror és a Robin Hood, még nagyobb neveket hoztak el Budapestre.

A cikk szerint a Magyar Nemzeti Filmalap tevékenységének köszönhetően Magyarország az egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált az európai filmiparnak. Mint írják, a magyar filmipart az 1950-es és 60-as évekig tartó klasszikus időszakban leginkább a kommunista korszakkal azonosították. Ez azonban a 2010-es évek elején megváltozott, amikor a magyar születésű producer, Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként elindította Magyarországot a modern filmipar irányába.

"Létrehoztunk egy vonzó adóvisszatérítési lehetőséget a produkciók számára" - idézi Vajnát a CNN Travel, utalva a minden Magyarországon forgatott produkciónak járó 25 százalékos adóvisszatérítésre. "Magyarország és Budapest fantasztikus forgatási helyszíneket és kiválóan felszerelt infrastruktúrát biztosít a filmes produkcióknak. Itt található például a kontinentális Európa legnagyobb medencéje, amelyet a Szárnyas Fejvadász 2049 forgatásán is felhasználtak" - jegyezte meg a filmügyi kormánybiztos.

Hozzátette: "nem csupán arra fektetünk hangsúlyt, hogy magyar filmeket készítsünk és finanszírozzunk, hanem a Filmalap egy oktatási és gyakornoki programot is elindított a magyar filmipar további erősítése érdekében".

Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon és Budapesten nem csupán nagy költségvetésű filmeket forgatnak, hanem az ország a saját filmiparát is építi, amire bizonyíték az Oscar és Golden Globe díjat nyert Saul fia, valamint az Arany Medve-díj győztes Testről és lélekről című alkotás is - jegyzi meg a CNN.

 

.