Hirdetés

Egyes munkakörök akár daganatokat is okozhatnak

Egyes munkakörök akár daganatokat is okozhatnak

2018.04.28. 18:30

Ezek a veszélyes munkakörök, melyek rosszindulatú daganatokat is okozhatnak.

Hirdetés

A munkahelyen is előfordulhatnak olyan tényezők (vegyi anyagok, sugárzások, vírusok), amelyek rosszindulatú daganatokat (rákot) okozhatnak.

Akár minden tizedik rosszindulatú megbetegedés okozta halálozás összefüggésbe hozható a munkakörülményekkel.

Sok olyan anyagról tudunk,amelyek egyértelműen növelik a rák kialakulásának valószínűségét, ilyen például az azbeszt, a króm, a benzol vagy a keményfák pora. Bizonyos daganat típusok hátterében gyakran állnak foglalkozási tényezők (pl. mesothelioma), mások hátterében nem igazoltak még foglalkozási tényezőket (pl. prosztatarák).

Daganatkeltő hatások a munkahelyen

A munkahelyi tényezők között több olyan is van, amely ismerten növeli a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az alábbi táblázatban néhány példát soroltunk fel a foglalkozással összefüggő rosszindulatú daganatos betegség közül.
 

Betegség Kiváltó tényező Foglalkozások/ágazatok (példák)

Mesothelioma (mellhártya daganat)

Azbeszt

Azbeszt tartalmú régi épületek bontása, felújítása

Tüdőrák

Króm a hegesztési füstben

Acélhegesztő munkások

Májrák

Hepatitis B és C vírus

Egészségügyi dolgozók

Orrmelléküreg rák

Keményfák pora

Asztalosok, fafeldolgozók

Leukémia

Benzol

Vegyipari gyártás

Pajzsmirigyrák

Röntgen-sugárzás

Radiológusok

Bőrrák

UV sugárzás

Mezőgazdaságban dolgozók

Néhány kiragadott példa munkahelyi daganatokra. A lista nem teljes. Forrás: egeszseg.hu

Abban az esetben, ha felmerül, hogy egy rosszindulatú daganatos betegség foglalkozási eredetű, akkor azt az észlelő orvosnak jelentenie kell a munkavédelmi hatóságnak (területi kormányhivatal). Mivel ez a hosszú lappangási idő miatt gyakran nyugdíjas korban merül fel, ezért nemcsak a foglalkozás-egészségügyi orvosok, hanem a háziorvosok és a klinikai orvosok is jelenthetik a gyanút. A munkavédelmi hatóság kivizsgálása fogja igazolni azt, hogy előfordult-e a munkahelyen olyan rákkeltő hatás, mely a kérdéses betegséget okozhatta.

Ahhoz, hogy a veszélyes munkakörökben dolgozók elkerüljék a megbetegedseket vagy időben, korai, gyógyítható stádiumban fedezzék fel náluk a rosszindulatú daganatot, rendszeres munkaköri szűrővizsgálatokon kell részt venniük.

A munkáltató kötelessége minimalizálni a munkahelyi rákkeltő hatásokat

A munkáltatókat jogszabályok kötelezik arra, hogy megvédjék dolgozóikat a munkahelyi rákkeltő hatásoktól. Az elsődleges, hogy próbáljanak olyan technológiát alkalmazni, amely nem használ rákkeltő tényezőket - írja az egészség.hu 

.