Egyre több a Lyme-kórt terjesztő kullancs

2018.05.03. 23:21

Városi parkokban is megjelentek a fertőzött kullancsok. Mit tegyünk, ha megcsípett bennünket?

Elkezdődött a kullancsszezon. Egyre több a Lyme-kórt terjesztő élősködő. Szakértők szerint érdemes bevizsgáltatni a kullancsot, mert fertőzés esetében időben el lehet kezdeni a kezelést.

Kullanccsal napjainkban már nem csak az erdőben lehet találkozni. Városi környezetben, például a parkokban is megjelentek.

A  kullancsok nemcsak az aljnövényzetről, hanem a fákról is támadnak. Az elmúlt három évben három új Lyme borelia kórokozó jelent meg Magyarországon, ezért rendkívül fontos a Lyme-kór elleni védekezés. Ennek legfontosabb eleme a szakszerű eltávolítás. Csipesszel, körömmel tilos megszorítani a kullancsot, ugyanis fertőző nyálat köp az áldozatába, csak és kizárólag kullancskanállal szabad kiszedni az élősködőt.

Viszont nem mindegyik kullancs fertőz. Szakemberek szerint azért is fontos, hogy bevizsgálják az élősködőt, mert a tünetek nem minden esetben jelentkeznek. A lappangás akár több hét is lehet.

Magyarországon egyedül Budapesten végeznek ilyen szűréseket. Személyesen és postán is el lehet küldeni a kullancsot.

Magyarországon még mindig sok a tévhit a kullancsokkal és a Lyme-kórral kapcsolatban. Ha későn diagnosztizálják a kórt, a kullancscsípésnek súlyos következményei is lehetnek. A Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítvány elnöke szerint Magyarországon még mindig sok a tévhit a kullancsokkal és a Lyme-kórral kapcsolatban. Czikoráné Szabó Éva szerint szükséges lenne az orvosok folyamatos továbbképzésére is. Nála későn diagnosztizálták a kórt, mostanra tolószékkel jár és elvesztette a látását is.

 

Viszonylag gyakori a szemmozgató idegek károsodása, de kialakulhatnak egyéb ideggyulladások is, melyek végtagzsibbadásokat vagy éppen izomgyengeséget okozhatnak. A legrosszabb lehetséges kimenetel a bénulás. Ez azonban csak ritkán, a fertőzött kullancscspések alig néhány százalékában következik be.

 

A legfontosabb a csípés megelőzése, amely ellen érdemes speciális krémet vagy spray-t használni, de 100 százalékos védelmet egyik sem jelent.

.